19 april 2024 Gebruikers online: 15
Agenda
Active creations

Huiskamerconcert (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 8 november 2015

Ik bezocht zaterdagavond een concert van Yorick van Norden. Niet in Paradiso, Hedon of een lokale kroeg, maar in de huiskamer van Ivo en Alette Eenkhoorn aan de Nieuwe Sluis. Ongeveer dertig bezoekers keken naar de wat Beatlesque popmuziek van de Haarlemmer. “De lat ligt hoog…”, kreeg de man te horen vanuit het publiek. Dat wees hem erop dat hij de volgende artiest in een lange reeks was. Een beetje verwend zijn ze zo langzamerhand, bedoelde de Sluziger. Dotan, Bertolf en Tangerine gingen Van Norden al voor immers. Het akoestische optreden was echter dik in orde.

Een huiskamerconcert organiseren schoot mezelf ook regelmatig door het hoofd. Een beetje naar aanleiding van een filmpje over Metallica dat ooit optrad in een Zuid-Limburgse woonkamer. De bewoners hadden dat concert gewonnen via MTV. Dat leek mij ook wel wat. In gedachten zie ik regelmatig Mick Jagger bij me aan bellen. Of hij op het goede adres is voor het huiskamerconcert. Een half uurtje later staat hij bovenop de keukentafel en toont hij zijn kenmerkende bewegingen. “Is everybody happy in the room?”, schreeuwt hij tegen mijn vrienden en kennissen, waarna hij een akoestische versie van Tumbling Dice inzet.

Het concert valt zo in de smaak dat de groten der aarde graag naar mijn keuken, want de huiskamer is hier te klein, afreizen. De Kloosterweg gaat een eigen leven leiden. David Bowie maakt er een comeback, Bruce Springsteen komt langs met zijn E-Streetband en het ongelooflijke komt uit als Paul Simon en Art Garfunkel een eenmalige reunie aankondigen, uitgerekend in mijn woonkeuken. Paul mcCartney en Ringo Starr kunnen niet achterblijven en komen een uur lang Beatles-nummers spelen. De wereld staat helemaal op zijn kop als zelfs Roger Waters en David Gilmour elkaar in de armen vallen. Ze spelen voor 44 bezoekers een integrale versie van Darkside of the Moon.

Rond diezelfde tijd staat Ed Sheeran op nummer één in de vaderlandse hitparade. Tijdens de Kloosterweg Keukensessies covert hij Ritme van de Regen van Rob de Nijs. Rhythm of the Rain wordt een internationale hit en mijn keuken krijgt een legendarische status. Ondertussen ben ik zelf al een paar stappen verder. Vanaf komend voorjaar zijn er ook concerten in de buitenlucht. Niemand minder dan Prince opent het bal in mijn tuin. Yorick van Norden verzorgt het voorprogramma.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice