28 maart 2024 Gebruikers online: 29
Agenda
Active creations

Kop vol trekgaten (column Herman Slurink)

Geplaatst op: 20 maart 2016

Zonnige dagen regen zich aaneen als de kralen van een gebedssnoer. De wind kwam uit verre noordelijke streken en waaierde frisse en schone lucht uit over onze streek. Mens en dier veerden op, schudden het stof van de winterslaap van zich af en gingen welgemoed aan de slag. Links en rechts klonk getimmer, geschuur en geboor. Vogels met de snavel vol takken trotseerden de zwaartekracht. Het eerste kievitsei is gevonden en Pasen is aanstaande.

De wolken zijn terug maar de euforie van het naderende voorjaar is gebleven.

Het laatste riet wordt gesneden en in het moerasgebied tussen Zwartsluis en Beukers wordt hard gewerkt om het gebied nog voor het broedseizoen begint te ontdoen van de vele bebossing die met de jaren is ontstaan.

Nieuw trilveen in de Wieden. Herstel van het oude laagveenlandschap, waardoor een eldorado ontstaat voor bijzondere flora en fauna. Dat is het doel van het Life project (tik deze naam in op Google en je vindt alle info) dat sinds vorig jaar wordt uitgevoerd in de Trekgaten. Door verlanding was van de trekgaten niet veel meer te zien. Het gebied was dichtgegroeid in een ondoordringbaar woud van dorens en bossen.

Wie nu vanaf de zomerdijk de trekgaten inkijkt gelooft zijn ogen niet. De in- en doorkijk vormt een open venster naar het immense achterliggende moerasgebied. Als de graafmachines zijn verdwenen gaan we de ooievaars, lepelaars en zilverreigers vrijelijk zien zweven boven dit heerlijk gevarieerde landschap dat nu is ontstaan. Het avondwandelingetje van veel Sluzigers naar Beukers wordt straks een feest.

Soortgelijke werkzaamheden vonden ook al plaats in de omgeving van Belt Schutsloot, tussen Beukers en buurtschap Doosje en onder de rook van Wanneperveen.

Al met al kunnen we stellen dat de Kop weer vol trekgaten zit en dat het weinig moeite kost om het zonnetje ergens in een plas water weerspiegeld onder te zien gaan.

Herman Slurink.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice