23 april 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Active creations

‘Varende caravan’ welkom in Zwartsluis

Geplaatst op: 5 augustus 2016

Tekst en foto's: Enrico Kolk

Veel boottoeristen weten in de zomer Zwartsluis te vinden. Af en toe zit daar een bijzondere boot tussen, zoals die van Rob Roelfzema uit Enschede. Een voormalig vrachtschip dat maar liefst 113 jaar is. Oorspronkelijk werd het schip gebouwd als zeilschip, vertelt Roelfzema. “In die tijd had je nog geen motoren op schepen.”

Het schip was 25 jaar lang eigendom van een kalkfabriek in Noord-Holland. Daarna kocht de zetschipper het schip en bouwde er een motor in. “De zeilzwaarden en masten werden van boord gehaald. Tot half jaren ’60 voer hij er vracht mee, zoals aardappelen, bieten en graan.”

Als vrachtschip zal het nu niet meer gaan varen, zegt Roelfzema. “Helaas ligt het nu 9-10 maanden per jaar stil. Eigenlijk moet het gewoon varen.” Dat hoeft niet eens veel brandstof te kosten, zeilen kan ook met het schip, dat de naam ‘Zorg en Vlijt’ draagt. “Ik vind dat eigenlijk een beetje een rare naam. Ik denk dat ze bij de fabriek gezegd hebben ‘zo gaat ‘ie heten’. Het draagt die naam ook al meer dan 90 jaar, dus ik houd het zo.”

Toen het schip stopte met vrachtvervoer, verkocht de dochter van de zetschipper de ‘Zorg en Vlijt’ aan een Amsterdammer, die er weer een zeilschip van maakte en de stuurhut sloopte. Roelfzema kocht het schip zo’n 20 jaar geleden. “Wij varen er twee tot drie maanden per jaar mee. En we zijn er een paar keer mee in Parijs geweest. Voor ons is het eigenlijk gewoon een varende caravan. Iemand moet zo gek zijn om erin te varen, ik ben dat.”

En zo kwam hij weer eens terecht in Zwartsluis. “Als je bij Enschede van de IJssel afkomt, heb je twee keuzes: richting Meppel of Kampen. Dan kom je vanzelf langs Zwartsluis. Zes weken geleden lagen we hier ook al drie dagen. Het is een leuk en rustig plaatsje.”

Voor hem ook een ‘perfecte’ aanlegplaats. “Ik heb hier alles op loofafstand. En hier hebben ze goede service: je hebt er altijd elektra. Daarnaast zijn ze hier ook gastvrij: historische schepen mogen hier gratis liggen. In Genemuiden trouwens ook. Gelukkig zie je dat steeds meer. Ze moeten me ook niet het leven zuur maken door 1,50 per meter te vragen. Ik heb een schip van 21 meter, het moet wel leuk blijven.” En daar is Zwartsluis, volgens hem, goed in: “je bent hier welkom.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice