28 maart 2024 Gebruikers online: 36
Agenda
Active creations

Agnieten College komt op tegen pesters

Geplaatst op: 25 oktober 2016

Het Agnieten College heeft dit jaar opnieuw in samenwerking met Youth For Christ een anti-pest project georganiseerd voor de eerstejaars leerlingen. Om bij de leerlingen weer helder te krijgen wanneer iets écht pesten genoemd kan worden.

Door het opvoeren van een toneelstuk werd de leerlingen een duidelijk geval van het ontstaan van pesten voorgehouden. Hierin werden verschillende vormen van pesten aangekaart, niet in de laatste plaats cyberpesten. Ook werd door een aantal stellingen duidelijk hoe een pester, een gepeste en een meeloper zich kunnen voelen in een pestsituatie. Op deze stellingen konden de leerlingen actief reageren waardoor ze meer na gingen denken over de gespeelde pestsituatie.

Na het toneelstuk gingen de klassen met hun mentor en één van de acteurs naar een klaslokaal. Hier werd door middel van klassengesprekken en diverse oefeningen verder verduidelijkt wat er precies gebeurt met een leerling die gepest wordt. Ook werd visueel inzichtelijk gemaakt waar het verschil ligt tussen pesten en plagen. In de klassengesprekken konden de leerlingen in een veilige omgeving vertellen over hun eigen ervaringen met pesten.

Youth for Christ ontwikkelde haar voorstelling ‘Survivors’ op basis van de methodiek van psycholoog en pestdeskundige Bob van der Meer, waarin de zwijgende meerderheid geactiveerd wordt tegen de pester in te gaan.

“Ik heb geleerd dat er een grens is tussen plagen en pesten en kan die grens nu ook herkennen” vertelt een leerling. “Het besef dat een plagerijtje voor de ander echt pesten kan zijn kan heel veel ellende voorkomen en verhelpen”, aldus de mentor.

De leerlingen van het Agnieten College gaan zich actief inzetten voor het herkennen en verhelpen van pestsituaties.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice