19 april 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Active creations

Leerlingen Arembergschool leren alles over water

Geplaatst op: 6 november 2016

Meteen na de herfstvakantie gingen alle leerlingen op de Arembergschool aan de slag met een onderwijskundig project over water. De afgelopen twee weken zijn in alle groepen allerlei activiteiten georganiseerd gericht op onderzoekend en ontdekkend leren over dit onderwerp.

Alle lessen in de groepen werden de afgelopen weken gelinkt aan het Waterproject, niet alleen aardrijkskunde, maar bijvoorbeeld ook woordenschat en taal, engels en tekenen.

In elke klas bedachten de leerlingen bovendien zelf een aantal vragen die vervolgens in groepjes uitgewerkt werden, bijvoorbeeld: “Waarom stroomt water?”, “Hoe werkt de waterleiding?” en “Waarom is zeewater zout?”.

In de kleutergroepen werden verhalen voorgelezen en vrolijke en leerzame liedjes over water gezongen. De leerlingen in de hogere groepen spraken over inpoldering, overstromingen, bruggen, waterkracht en de waterkringloop. Zij deden zelf onderzoek naar deze onderwerpen, maakten werkstukken en gaven presentaties aan elkaar.

In school werden uiteenlopende proeven en onderzoeken gedaan. Zo hebben leerlingen getest wat drijft en zinkt, hebben een aantal kinderen een waterrad ontworpen en gebouwd en is er gekeken hoe je water kunt zuiveren.

Tot slot stond er een aantal excursies op het programma. De leerlingen van groep 6 bezochten het Waterloopbos in Marknesse, waar ze de schaalmodellen van ruim dertig waterwerken konden bewonderen. Groep 4 trok erop uit naar De Wieden om het laarzenpad te lopen en ter plekke onderzoekjes te doen.
Het Waterproject werd afgesloten op donderdagavond 3 november op school met een druk bezochte kijkavond voor familie en andere belangstellenden. In elke groep gaven de leerlingen enthousiast uitleg bij de verschillende werkstukken, bouwwerken en proefjes, waar zij de afgelopen weken samen zo hard aan gewerkt hebben.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice