29 maart 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 2 december 2016

Op 28 november 2002, 14 jaar geleden, overlijdt in Haarlem, na een kort ziekbed, Nederlands bekendste, bekwaamste en waarschijnlijk meest productieve liedschrijver Lennaert Nijgh. Hij schreef veel voor velen. Bijvoorbeeld voor Boudewijn de Groot: Welterusten Meneer de President, Land van Maas en Waal, Testament, Hoe sterk is de eenzame fietser, Dag Zuster Ursula, Een meisje van 16 en Avond dat in 2005 eindigde als nummer 1 op de Top 2000 van Radio 2. Op de Oude Groenmarkt in zijn woonplaats Haarlem staat een standbeeld ter ere van Lennaerth Nijgh, gemaakt door Marinus Boezem. Het beeld met de letters A en Z symboliseert de duizenden liedjes waar Lennaert de Nederlandse taal mee verrijkte.

Het was Henk Terpstra, groot liefhebber van Lennaert Nijgh, die tegen Willem-Pieter v.d. Berg opende. Willem-Pieter op zijn beurt neuriede zacht Boudewijn de Groot’s ‘Verdronken Vlinder’;

“Zo te sterven op het water
met je vleugels van papier.
Zomaar drijven na het vliegen
in de wolken drijf je hier.
Met je kleuren die vervagen,
zonder zoeken, zonder vragen,
eindelijk voor altijd rusten
met de bloemen die je kuste.
Geuren die je hebt geweten,
alles kan je nu vergeten,
op het water wieg je heen en weer.
Zo te sterven op het water
met je vleugels van papier”

De strijd was begonnen. Henk opende sterk en aanvallend en liet zijn dame dit keer rustig op haar plek staan. Maar gefocussed op eigen aanval met zijn paard op Willem-Pieter’s stelling verspeelde hij dit paard. Even later zag hij een valletje niet waardoor ook zijn andere paard sneuvelde. Ondanks taai eindspel moest Henk na 50 zetten toch opgeven.

Henrik Jordan trof Wim Jurgens. Henrik opende met damegambiet en Wim kwam niet goed uit de opening en had direct dreiging op c7 door de loper op f4 en het paard op c3 niet serieus genomen. Toen Henrik ook nog een tweede paard er bij haalde kostte Wim dit zijn dame in ruil voor paard. Het was daardoor een kort middenspel. Henrik begon met het ruilen van stukken wat Wim tenslotte de partij kostte.

“Geluk is niets meer dan een goede gezondheid en een slecht geheugen”

Albert Schweitzer

Duits arts, theoloog, filosoof, musicus

Leefde van: 1875-1965

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice