20 april 2024 Gebruikers online: 37
Agenda
Active creations

Verplaatsing brug ‘goed verlopen’

Geplaatst op: 20 februari 2017

Rijkswaterstaat en de aannemers kijken positief terug op de verplaatsing van de Meppelerdiepbrug, afgelopen weekend. “We hebben de planning, om 0:00 de weg weer open voor verkeer, gehaald”, zegt woordvoerder Paul Hoogerwerf van Strukton.

Soms liepen individuele activiteiten iets eerder of later dan vooraf gepland, meldt Rijkswaterstaat. Niet voor het eerst voerde het overheidsbedrijf zo’n grootschalige operatie uit. “Dat hebben we voor de Meppelerdiepsluis al eerder gehad, namelijk bij het plaatsen van de roldeuren en de nieuwe brug op zijn tijdelijke locatie.”

Voor Hoogerwerf was de verplaatsing van de brug wel voor het eerst, zegt hij. “En dit is de op twee na grootste ophaalbrug van Nederland. Als je die complete brug dan in één weekend verplaatst, zet je een unieke prestatie neer.”

Rijkswaterstaat-woordvoerder Sandra van der Zweep: “Het werk werd uitgevoerd door ‘mensen’ en ‘machines’. Voor beide aspecten is rekening gehouden met back-up in de vorm van vervangers/reserves. Zo stond er bijvoorbeeld een extra zelfrijdend voertuig stand-by bij Mammoet. In de planning zat ruimte voor het geval een bepaalde activiteit tegen zit.”

Vooraf zijn alle bestaande onderdelen geïnspecteerd. Nieuwe onderdelen, zoals de nieuwe aandrijfmotor, waren al geplaatst én getest. “Er is maanden voorbereiding aan voorafgegaan, waarbij heel veel deskundigen zijn betrokken. Alle betrokken organisaties inclusief de medewerkers die de klus feitelijk moeten klaren zijn hier vanaf het begin bij aangehaakt”, meldt Van der Zweep.

De medewerkers, die in ploegen werken, zijn nu niet vrij. “De brug moet wel werken”, zegt Hoogerwerf. “Dus alle mensen moeten doorwerken tot vrijdag.” In die tijd worden verschillende technische werkzaamheden aan en om de brug worden verricht, zoals het aanbrengen van de heugelstangen, aansluiten en afstellen van de nieuwe aandrijfmotor, het aanbrengen van nieuwe rijijzers en het aansluiten van camera. Als dat klaar is, moet de brug werkend zijn: in de nacht van vrijdag op zaterdag om 0:00 gaat die volgens planning open voor verkeer.

Vanaf morgen begint het testen, eerst van het gewone gebruik van de brug en aansluitend ook alle veiligheidsfuncties. Verderop in de week wordt de laatste laag asfalt aangebracht en worden de aansluitingen met de bestaande weg gemaakt. Zo nu en dan gaat er één rijstrook dicht, om de nieuwe opritten goed te kunnen aansluiten op de bestaande weg. Dat gebeurt buiten de spits en met inzet van verkeersregelaars. Over de omleidingen van het afgelopen weekend zijn overigens geen klachten binnengekomen.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice