19 april 2024 Gebruikers online: 16
Agenda
Active creations

750 kilo afval uit De Wieden

Geplaatst op: 27 maart 2017

De tweede editie van de Zwerfafval-actie van Natuurmonumenten en de gemeente Steenwijkerland zaterdag was een succes. Over een verdubbeling van het aantal vrijwilligers en een vergroting van het op te ruimen gebied is de organisatie heel goed te spreken. Na een ochtend naar afval speuren en prikken werd de actie zaterdagmiddag afgesloten in Giethoorn.

“Wij zijn trots dat er zo’n grote groep mensen bezig is geweest vanochtend”, spreekt wethouder Jacques Wagteveld van de gemeente Steenwijkerland een vol terras toe. Ongeveer 55 vrijwilligers deden zaterdagochtend mee om zwerfafval op te ruimen in en rondom Belt-Schutsloot, Dwarsgracht, Giethoorn en Wanneperveen. Café-Restaurant De Waterlelie uit Belt-Schutsloot, De Otterskooi en Smit uit Giethoorn stelden belangeloos een aantal van hun boten hiervoor beschikbaar.

Naast de lof deelde Wagteveld tegelijkertijd ook zijn ergernis en verbazing over de mentaliteit van sommige mensen. “Hoe is het toch mogelijk dat al die rotzooi in het water wordt gegooid? Ik kan het niet anders noemen dan een achterstand in de opvoeding van sommige mensen.” Wagteveld wil toch vooral optimistisch blijven. “We hebben geluk met het mooie weer. Deelnemers zien vandaag bovendien de ontluikende natuur. Daardoor weten de vrijwilligers helemaal waar ze het voor doen.”

Twee van die vrijwilligers zijn vrienden Mika (12) en Jelle (11) uit Steenwijk. Vorig jaar deden ze ook al mee aan de schoonmaak van De Wieden. Met in totaal vijf man zijn de jongens de Belterwijde opgegaan. “We vonden flesjes, plastic tassen en touw, ja heel veel touw”, vertelt Mika over de vangst. De opvallendste vondst was nog wel een paar klompen, een linker en een rechter. Tevreden genieten de jongens nu van een kop chocolademelk met slagroom.

Veel van het afval verdween met de grijper in de afvalzak. Dat blijkt in totaal 750 kilogram te zijn. Dat heeft de gemeente naar de ROVA gebracht. ROVA stelde ook hesjes, handschoenen, grijpers, vuilniszakken en andere materialen beschikbaar.

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice