23 april 2024 Gebruikers online: 26
Agenda
Active creations

Leusink leidt lopers naar de Zwartewaterlandloop

Geplaatst op: 3 juli 2017

Tekst en foto's Henk Kuik

De loopgroep van Jan Leusink had maandagavond de laatste training voor de Zwartewaterlandloop van aanstaande vrijdag in Zwartsluis. Rond half acht verzamelden zich een achttal personen, mannen en vrouwen, aan de Zomerdijk 27 bij Jan Leusink.

Jan, die sinds vijf jaar intensief aan het lopen is, dirigeert de groep naar de parkeerplaats bij DESZ waar het eerste gedeelte van de warming up plaats vindt om vervolgens naar het kunstgrasveld achter De Wijngaard te lopen om daar het tweede gedeelte van die warming up te vervolgen. Helaas is het kunstgras al bezet door voetballende jongeren en dus wordt het grasveld er naast gebruikt om o.a kikkersprongen uit te voeren.

Zes jaar geleden kwamen Jan en z’n vrouw terug van een vakantie uit Duitsland en besloot hij te stoppen met roken omdat hij na een strandwandeling zo vermoeid was en besloot hij zich te laten onderzoeken door zijn arts. Hij bleek last van astma te hebben en lopen was de oplossing om deze longziekte te bestrijden. Bij sportschool Ciska ging hij fanatiek sporten waarbij hij 35 kilo lichaamsgewicht wegwerkte. Nu, 51 jaar oud, weegt hij 88 kilogram en heeft hij zijn eigen loopgroep.

Na de warming-up gaat het richting het Grote Gat en worden er rondes in een hoog tempo rond het grasveld gelopen. Op het basketbalveldje worden de loopspieren weer intensief onder handen genomen, waarna de groep al rennend zijn weg vervolgd door de wijk om achter het terrein bij Interfloor weer uit te komen.

Gedurende de week zijn de maandag- en dinsdagavond gereserveerd voor zijn loopgroep. Op de dinsdagavond traint hij een beginnersgroep. Bij deze beginnersgroep heeft Jan nog een aantal plaatsen vrij. Op de woensdagavond doet bij bootcamp bij sportschool Ciska en op de donderdagavond loopt hij met nog een aantal fanatieke lopers uit Zwartsluis. Jan vertelt dat hij gemiddeld zo’n 45 a 50 kilometer per week loopt.

Bij Interfloor worden de rug- en beenspieren flink onder handen genomen. De rode deuren van de tapijtfabriek worden daarbij als steun gebruikt. Hierna gaat het in een flink tempo door het centrum van het dorp en na een klein uur wordt de Zomerdijk weer bereikt.

Jan vertelt dat de hele groep dit jaar de halve marathon van Zwolle heeft gelopen en dat de groep vrijdagavond ook deel zal nemen aan de Zwartewaterlandloop. Hij zelf is volgend jaar van plan de marathon van Rotterdam en Berlijn te gaan lopen. In 2015 heeft hij die van Rotterdam ook gelopen en een jaar later was hij als loper bij die van Amsterdam.

Na een zeer uitgebreide cooling down achter de woning van Jan waarbij alle spieren nog eens flink onder handen worden genomen wordt de trainingsavond besloten en wordt de blik op vrijdag gericht. Johan Slurink, één van de lopers deze avond en vrijdagavond ook deelnemer, vertelt dat er zich inmiddels 149 deelnemers, waaronder 56 kinderen, hebben aangemeld.

Het is mogelijk om tot  kort voor de start zich op te geven voor deze loop. Voor meer info zie www.zwartewaterlandloop.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice