18 april 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Plannen voor scheepvaartmuseum

Geplaatst op: 4 juli 2017

De Veldschuur en een collectief amateurarcheologen zouden graag een Scheepvaartmuseum willen realiseren. De expositie ‘Scheepvaart in beeld’ die 14 juli wordt geopend in De Veldschuur moet bezoekers een klein voorproefje geven van de scheepvaartcultuur- en historie en Hasselt en omstreken. De expo-opening met uitzicht op Hassailt is voor de aanjagers van het museumplan hét momentum om hun idee op tafel te leggen.

Een gedroomde locatie zou zijn op het Bodewes-terrein, waar op korte termijn de werkzaamheden stoppen van het bedrijf. Leunend op de succesvolle realisering van De Veldschuur zien Jouk Huisman en Fré Spijk, secretaris van de landelijke vereniging van amateur-archeologen, kans van slagen voor het ‘vijfjarenplan’. De heren zijn van mening dat Hasselt, met Zwartsluis als buurman, met haar scheepvaartgeschiedenis een uitstekende locatie is om de nautische geschiedenis te belichten. Daarbij zien zij het museum ook als belangrijke trekpleister om het toerisme in de regio te vergroten.

Zij hopen vooral op steun vanuit het Europese subsidieprogramma LEADER. Daarbij is Spijk ook hoopvol over een goede samenwerking met de gemeente Zwartewaterland. “De neuzen binnen de gemeente zijn langzaam in de juiste richting aan het gaan”, vertelt Spijk over zijn recente contact met ambtenaren.

De expositie ‘Scheepvaart in beeld’, die wordt geopend door burgemeester Bilder en zijn Staphorster collega Segers, is een kleine proeftuin voor een eventueel museum. Sinds het voorjaar waren al de baggervondsten uit de Hasselter grachten van Gerrit Snijder al te bezichtigen in De Veldschuur. Deze verzameling is nu verder opgetuigd met verschillende scheepvaart-gerelateerde schilderijen uit de collectie van de Sluziger Schilder Freddy Weijs. Opvallend veel voorwerpen die Snijder heeft tentoongesteld in de vitrines zijn ook zichtbaar in het schilderwerk van Weijs.
De expositie met de aquarellen en grachtvondsten loopt van 14 juli tot 9 september. Openingstijden van De Veldschuur zijn van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice