25 april 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Active creations

Vaartjes verkoopt kano’s aan Kleine Belterwijde

Geplaatst op: 5 juli 2017

Een begrip in Belt-Schutsloot: kanoverhuurbedrijf Vaartjes vlakbij de hoge brug naar het dorp. Na ruim 25 jaar is het echtpaar Vaartjes gestopt. De ruim vijftig kano’s zijn verkocht aan Camping Kleine Belterwijde. Kanoliefhebbers uit alle streken van Nederland én de wereld glijden nu nog vaker daar De Wieden in. De camping verhuurde ook al kano’s.

Dat het echtpaar Vaartjes een kanoverhuurbedrijf van behoorlijke omvang ontwikkelde, was geen vooropgezet plan. Typische geval van ‘een beetje uit de hand gelopen’, vertelt mevrouw Vaartjes. “We verhuurden voor de grap een kano van een buurman. Dat was nog zo’n ding die je zelf in elkaar moest zetten. De verhuur liep zo goed dat we toch maar eens een paar kano’s aanschaften.”

En ook daarvoor was voldoende klandizie. Kanoërs uit de streek, maar ook uit onder meer Canada, Noorwegen en de Verenigde Staten stapten bij Vaartjes op. Ook een samenwerking met Natuurmonumenten zorgde voor klanten. “We hebben prachtige verhalen beleefd. Ik kan wel een boek schrijven”, vertelt mevrouw Vaartjes. “Ik spreek Beltigers en Nederlands, maar het is altijd gelukt om de buitenlanders in de kano te krijgen.” Echtgenoot Klaas: “Eruit komen was soms een groter probleem…”

Met de komst van de kanoliefhebbers breidde Vaartjes ook uit met de verkoop van ijs en koffie. Dat leidde soms tot grote drukte. “Vijftig man in een kano helpen, lukt je niet alleen. En als ze terugkeren, moet je er ook weer zijn. Daarom zeg ik al wel een jaar of vier dat ik wil stoppen. ‘Dat kun je beter niet meer zeggen, want je doet het toch niet’, zeiden de kinderen. Maar nu is het er toch van gekomen. We worden ook een dagje ouder…”

Met Camping Kleine Belterwijde is er een goed alternatief gevonden. Eigenaren Björn Glas en Kevin Koning merken de toeloop. “Wij zitten op een A-locatie, maar de familie Vaartjes zat op een AA-locatie: veel mensen komen nu bij ons. Al in het voorjaar merkten wij dat kanoliefhebbers ons wisten te vinden”, vertelt Koning. Ook op de camping komen kanoërs van diverse pluimage. Glas: “Veel mensen uit het midden en zuiden van het land. Ze komen voor de ongerepte natuur en zijn altijd onder de indruk van De Wieden. Het is hier ook mooier kanoën dan in bijvoorbeeld de Biesbosch, horen we vaak.”

Niet alle kano’s zijn overgegaan naar de camping, biecht mevrouw Vaartjes op. “Mijn kleinkinderen zijn ook gek op kanovaren. Die moeten natuurlijk wel het water op kunnen.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice