19 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Bernard Kobes zorgt voor volle Sluuspoort

Geplaatst op: 14 september 2017

Foto Thijs Oosterhof

De lezing die de oud-burgemeester van Zwartsluis Bernard Kobes woensdagavond voor de Historische Vereniging heeft gehouden trok veel belangstelling. In Sluuspoort moesten stoelen bijgezet worden om iedereen een plaatsje te geven. Het thema was een terugblik op ‘Zwartsluis en de charme van de lokale democratie van 1991-1998’. 

Na het welkomstwoord door Martin Schuite vertelde Bernard Kobes in een boeiend betoog over zijn Sluziger periode die precies zes jaar en een maand duurde. Hij begon met zwembad De Kragge. Volgens sommigen moest deze voorziening maar sluiten. Met de besparing zouden veel andere dingen gedaan kunnen worden. Volgens Kobes mocht er een ding niet gebeuren en dat was sluiting van het bad in deze waterrijke omgeving. Er werd een prachtige actie gevoerd om het bad open te houden.

De oud Sluziger burgemeester gaf uitleg over de ontwikkelingen in de Barsbeek. Bij een grenswijziging kreeg Zwartsluis er zeshonderd hectare bij van de buurgemeente Brederwiede. Er was ‘Moespot overleg’ voor nodig om de doelmatigheid van deze beslissing met de wethouder van Brederwiede te bespreken.

Veel anekdotes over bestuur en sport werden op een eigen ludieke en boeiende manier verteld. Er werden foto’s getoond waarop hij te zien was met bekende wielrenners. Ook keek de oud-burgemeester terug op zijn ambtsperiode na Zwartsluis in de gemeenten Ommen, Wierden en Twenterand. In Wierden, waar hij geboren en getogen was, heeft Kobes eveneens een mooie tijd gehad.

De tweejaarlijkse Nationale Sleepbootdagen zijn een prachtig evenement voor Zwartsluis en omgeving. Het werd destijds van Amsterdam eerst naar Zwartsluis en later met een convenant ook naar Vianen gehaald. Er waren voor dit evenement meer kapers op de kust.

Er wordt veel van de burgemeester verwacht en je moet veel oplossen. En meestal kost het geld, zo zei Bernard Kobes. Hij heeft het met veel genoegen gedaan. Hij voegde er aan toe, dat ‘iedere Nederlander van goed gedrag op burgemeester vacatures kan solliciteren’.

De vergadering werd rond half elf met een dankwoord door Martin Schuite afgesloten.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice