28 maart 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Het wonder van Zwartsluis is officieel open

Geplaatst op: 25 oktober 2017

Foto's Jan van Kleef

Na vijf jaar noeste arbeid is de ombouw van de Meppelerdiepsluis helemaal afgerond. Het ‘wonder’, zoals directeur Kalfs van Rijkswaterstaat het kunstwerk omschrijft, is een voorbeeld voor 52 grote sluizen die de komende jaren moeten worden omgebouwd. Daarmee is drie miljard euro gemoeid.

Kals was een net iets minder hoge hoogwaardigheidsbekleder dan aangekondigd. Directeur-generaal Blom van Rijkswaterstaat moest namelijk kiezen tussen Zwartsluis en een overleg met de nieuwe minister. En dus vertelde Kalfs nog een keer het verhaal achter de nieuwe schutsluis die de regio niet alleen beschermt tegen hoogwater, maar ook zorgt voor minder scheepvaartstremmingen vanwege te hoge of te lage waterstanden.

Dat zo’n enorm kunstwerk er niet in een vloek en zucht ligt, was van tevoren duidelijk. Rijkswaterstaat kijkt echter met tevredenheid terug op de afgelopen vijf jaar. “Verbazingwekkend wat hier gebeurd is tussen een wijk, een provinciale weg en een camping. Eigenlijk is dit een wonder, mogelijk gemaakt dankzij de goede samenwerking in deze regio”, aldus Kalfs. Volgens haar was de overlast de afgelopen jaren ook zoveel mogelijk ‘beperkt’.

Het complex omschrijft ze als ‘opvallend onopvallend’ en passend binnen de historische bouw van Zwartsluis. Rijkswaterstaat heeft veel gehad aan de medewerking van bedrijven en bewoners. Kalfs noemde met name de adviezen van ‘oud-schippers uit het verzorgingstehuis’. Velen van hen wisten nog dat de sluis, in 1958, was gebouwd. “Dit complex is gebouwd voor de situatie van toen, maar inmiddels zijn de omstandigheden volledig veranderd.”

En dus waren een nieuwe brug en sluis nodig. Hoe die werken kon een select gezelschap zien in de nieuwe bedieningsruimte. De sluismeesters lieten een reusachtig platform van HEBO, misschien wel het echte wonder van Zwartsluis, door de sluis. Eerst gingen de buitendeuren, de daadwerkelijke bescherming tegen hoog water, open en vervolgens ook de schutdeuren. Met een ferme druk op de scheepstoeter gleed de Catharina 1 vervolgens door de sluis en de brug.

Die brug zorgde de afgelopen jaren misschien wel voor de meeste ophef. De storingen zijn niet meer op de vingers van twee handen te tellen. Volgens Rijkswaterstaat is de situatie echter flink verbeterd. Helemaal storingvrij is het complex nog niet. Vanmiddag kunnen belangstellenden een rondleiding krijgen over het Sluziger wonder.

 

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice