20 april 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Active creations

Nieuwe vindplaats zeldzaam mos

Geplaatst op: 30 oktober 2017

Foto Ronald Messemaker

Het zeldzame geel schorpioenmos is op het perceel ‘Boers’ tussen Wanneperveen en de Zomerdijk aangetroffen. Dat is ondertussen de vierde vindplaats in De Wieden. In de Meppelerdieplanden werd de mossoort sinds de eeuwwisseling voor het eerst sinds 1965 in Nederland waargenomen. Sindsdien is er een flinke toename.

“Heel bijzonder, hier worden mossenkenners heel enthousiast van”, zegt boswachter Rosalie Martens van Natuurmonumenten over de nieuwe waarneming. Naast de Meppelerdieplanden groeit de mos ook op beperktere schaal in de Kiersche Wijden en langs de Veldweg. Buiten De Wieden komt geel schorpioenmos alleen voor in Twente, de Veluwezoom en de Gelderse Vallei. Daar gaat het om slechts enkele vierkante meters, in De Wieden om een aantal hectares.

Volgens Martens zijn er vermoedelijk een aantal redenen die er tezamen voor zorgen dat de soort floreert in De Wieden. Natuurmonumenten streeft naar het behoud van trilveen, waarop geel schorpioenmos goed gedijt. Ook het beheer zorgt voor optimale omstandigheden in de Meppelerdieplanden. Inlaat van kwalitatief goed boezemwater en goed beheer van sloten en greppels maken daarvan onderdelen uit.

De ontdekking van een zeldzame mossensoort leidt niet tot een invasie van natuurliefhebbers, zoals dat bijvoorbeeld onlangs bij de waarneming van een keizerarend het geval was. “Dat komt ook omdat bij flora geen haast geboden is. Een vogel vliegt weg, zeldzame flora kun je langer zien. Maar de echte mossenexperts zijn zeker enthousiast over dit soort waarnemingen.”

Naast geel schorpioenmos is er ook groen en rood schorpioenmos. Ook die soorten zijn zeldzaam en komen in De Wieden voor.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice