16 april 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Active creations

Ondernemers bij ondernemers over de vloer

Geplaatst op: 7 november 2017

“Sjonge, ik wist niet dat jullie zo’n grote winkel hadden…”, klinkt het bij Aquaservice Bonsink. “Wat een mooie zaak…”, zegt iemand een paar meter verderop bij Rook bedrijfskleding en Darts. Ondernemerskring Zwartsluis bezocht dinsdagmiddag vijf bedrijven aan de Zomerdijk en veel leden kwamen daar voor verrassingen te staan. Ondernemend Zwartsluis heeft meer te bieden dan sommigen blijkbaar weten.

De animo voor het bezoek aan de Zomerdijk, met afsluitend lekkernijen van Slagerij Bruintjes en Café de Sluus, is groot. “55 aanmeldingen, een record”, zegt secretaris Robert Jan de Vries tijdens de ontvangst bij Rook Bedrijfskleding. Ondernemend Zwartsluis heeft de wind dan ook mee. De crisis lijkt alweer ver weg en op de Kranerweerd wordt gewerkt aan twee nieuwe bedrijfsverzamelgebouwen. Een aantal van de nieuwe huurders of kopers is dinsdag ook aanwezig.

Na de ontvangst vertelt eerst Tamek iets over deze financiële dienstverlener voor het midden- en kleinbedrijf. Dat gebeurt bij Rook. “Want kijken naar een paar tafels met computers erop is immers niet zo interessant…”, klinkt het bij bedrijf dat in de jaren tachtig ontstond. Driek de Goede en Albert Mooiweer begonnen in het Buitenkwartier en inmiddels is de zaak zeven vestigingen en 65 medewerkers verder. In tegenstelling tot veel anderen in de branche kiest Tamek nadrukkelijk voor decentralisatie, waardoor het onder meer in Genemuiden, Meppel, Kampen, Elburg en Blokzijl is gevestigd.

Sinds twee jaar is het bedrijf in Zwartsluis gehuisvest bij Rook Bedrijfskleding. En darts, moet er steeds achteraan worden gezegd. “Als we een hoekje over hebben, gaan we iets met darts doen. Ondertussen behoren we tot de grootste dartwinkels van Nederland”, vertelt Martine Rook aan de ondernemers. Desondanks blijft bedrijfskleding de corebusiness. Steeds meer ondernemingen weten Rook te vinden voor bedrijfskleding en andere materialen. Dinsdag is ook een vertegenwoordiger van Elten aanwezig. De aanwezigen mogen deze werkschoenen met het uiterlijk van modeschoenen uit proberen. “Loopt lekker”, luidt de conclusie.

Bij de buren van Aquaservice vallen de ondernemers in de grootste verbazing. Wie het gebouw aan de Zomerdijk alleen passeert, weet niet dat er een enorme technische watersportwinkel op de eerste verdieping is gevestigd. Plannen voor een ander uiterlijk heeft het bedrijf dat Arend en Jacob Bonsink ooit startten wel. Hun zonen hebben nu de leiding over Aquaservice dat op een breed terrein in de watersport en binnenvaart actief is en dat het brede assortiment in de winkel dankt aan de overname van het Zwolse Korendijk.

Ook het iets verderop gelegen Van der Veer en Brinks is gespecialiseerd in de maritieme sector. Na het overlijden van zijn compagnon is Andre Koopmans sinds dit jaar de enige eigenaar. Al enige tijd is het bedrijf gespecialiseerd in Volvo Penta. Daarin heeft Van der Veer en Brinks veel expertise opgedaan.

Buurman Garage Enting heeft ook veel kennis, maar dan op het gebied van auto’s. Vader Enting startte het bedrijf veertig jaar geleden. Toen was de ‘lelijke eend’ nog het paradepaardje, Driek de Goede was de eerste klant. “Een paar jaar geleden hebben we gekozen voor jonge, gebruikte auto’s. Wagens van een half jaar tot een jaar oud die we tegen een mooie prijs kunnen aanbieden”, vertelt zoon Michel van Dijk.

Monteurs Chrisjon en Erik laten vervolgens zien dat het vak nogal veranderd is. De computer is tegenwoordig zo ongeveer het belangrijkste gereedschap in de garage. Met een druk op een toetsenbord zet Erik bijvoorbeeld de ruitenwissers aan. Enting heeft in de showroom voortdurend vijftig auto’s op voorraad. Ook verkoopt het bedrijfswagens.

“Interessant om eens achter de deuren bij collega’s te kijken”, klinkt het na afloop van de rondleiding langs vijf bedrijven, waarna de ondernemers in een verhitte tent naast Rook Bedrijfskleding verder spraken. Bij het bedrijfsbezoek was ook het voltallige college van burgemeester en wethouders aanwezig.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice