25 april 2024 Gebruikers online: 137
Agenda
Active creations

Schuttevaer vergadert weer in Zwartsluis

Geplaatst op: 22 december 2017

Tekst en foto Roel Huls

Ook dit jaar zal de jaarvergadering van Koninklijke BLN-Schuttevaer afdeling IJsseldelta-Zwartewater weer in Zwartsluis worden gehouden. Op donderdag 28 december staan de deuren van Hotel Zwartewater open voor de leden en belangstellenden in de scheepvaart. De keuze voor Zwartsluis heeft ook te maken met de historie van de vereniging 168 jaar geleden bij de oprichting in 1849. Door de ‘tolkwestie’ kwamen de schippers toen bijeen in een Zwartsluizer logement, dat wij nu nog steeds kennen als Hotel Roskam, aldus penningmeester Roel Huls uit Zwartsluis.  

In de vooraankondiging wijst afdelingsvoorzitter Wolbert Meijer op het akkoord, dat het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D’66 en ChristenUnie hebben gesloten. ‘Er is werk aan de winkel, ook voor de binnenvaart’, zo schrijft Meijer in het voorwoord. Het kabinet kan volgens hem een bijdrage leveren aan het beperken van het goederenvervoer over de weg. Het wil ‘slimme en duurzame vervoerssystemen waarvan de delen naadloos op elkaar aansluiten. Op deze manier willen we Nederland mobiel en bereikbaar houden’ zo staat in het regeerakkoord. Verder wil het kabinet een Grean Deal sluiten ‘voor verduurzaming van de zeevaart, binnenvaart en havens’. Koninklijke BLN-Schuttevaer zet zich in om concrete resultaten te boeken met dit nieuwe kabinet voor onze binnenvaart, aldus Meijer, die ook wethouder van de gemeente Heerde is.

Veel aandacht is er voor het gereedkomen van de nieuwe Meppelerdiepbrug- en Keersluis. De BLN-Schuttevaer afdeling is bij dit mega project nauw betrokken geweest. Er ligt nog wel een wens om de vaarroute IJsselmeer-Meppel op voldoende diepgang te brengen. Bij de opening van de brug op 25 oktober is gepleit dit onderdeel weer op te pakken.

Er wordt donderdag afscheid genomen van twee bestuursleden Mets Elgersma (secretaris) en George Lagerburg.

De leden en belangstellenden krijgen verder presentaties te zien over de uitbreiding van Sluis Eefde en van de renovatie van Sluis Delden.

De Nautisch Technische Commissie zal voorstellen behandelen die samenhangen met de infrastructuur van de waterwegen en havens.

Veel schippers die rond Kerst en Nieuwjaar met hun schip in de haven van Zwartsluis en de regio liggen bezoeken de jaarvergadering. De bijeenkomst in Hotel Zwarteweater begint ’s middags om half drie.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice