24 oktober 2018 Gebruikers online: 16
Agenda
Active creations

Patstelling rond evenemententerrein

Geplaatst op: 9 januari 2018

Kermisexploitant Harm Folkerts schudt zijn hoofd als hij ziet hoe het evenemententerrein aan de Berkenlaan erbij ligt. Volgens de organisator van de kermis zien zijn collega’s dit jaar geen heil in Zwartsluis vanwege de ondergrond. Die moet wat Folkerts betreft zo snel mogelijk worden verhard. Plannen daarvoor zijn er genoeg, maar zicht op uitvoering is er niet.

Folkerts heeft een vijfjarig contract met de Oranjevereniging voor het organiseren van de kermis. Het afgelopen jaar haalde hij alles uit de kast voor een aantrekkelijk spektakel, maar de ondergrond van het terrein speelde opnieuw parten. “De exploitanten komen niet meer terug, hebben ze al laten weten. Ze hebben nauwelijks iets verdiend vanwege de geleden schades”, zegt Folkerts, die zelf dagenlang bezig was om het terrein enigszins geschikt te maken. Dankzij de steun van Van den Berg legde hij meer dan honderd platen op het grasveld, zodat de zware wagens het grasveld konden betreden.

Volgens Folkerts is dat eigenlijk niet langer een optie. Hij vindt het huidige terrein niet meer geschikt als kermisterrein. “Ik snap niet dat de verharding niet is meegenomen met de werkzaamheden bij de Arembergschool. Een andere optie zijn betontegels waar het gras tussendoor kan groeien”, oppert Folkerts als oplossing voor ‘die grote baggerbende’. “Dat veld ligt vol met kuilen en gaten. Erbarmelijk slecht gewoon. Terwijl er in Genemuiden en Hasselt prachtige evenemententerreinen liggen waar je een perfecte kermis op kunt draaien. De gemeente moet investeren.”

Volgens woordvoerder Alieke Landman is de gemeente Zwartewaterland daarover in gesprek met de Oranjevereniging. Ontwikkelingen op korte termijn zijn er echter niet te verwachten, zegt voorzitter John Smits van de Oranjevereniging over de inhoud daarvan. “Wij hebben verschillende ontwerpen aangedragen bij de gemeente, maar die zegt dat wij geïnteresseerde partijen er bij moeten zoeken. De gemeente wil ondersteunen, maar niet het initiatief nemen. Ik vind dat vreemd: het is een openbare ruimte en dan moet je geen plannen willen maken met geld van de burgers”, zegt Smits. Een burgerinitiatief zoals in Genemuiden, waar op initiatief van onder meer de ijsclub een parkeerterrein is aangelegd, werkt volgens hem in Zwartsluis niet. “Deze kern is minder rijk dan Genemuiden.”

Volgens Smits leent het terrein aan de Berkenlaan zich voor verschillende doeleinden. “Je zou een Johan Cruyff Court in het midden kunnen maken en een deel van het terrein inrichten voor parkeren. Dat zou ideaal zijn voor grote evenementen zoals de Sleepbootdagen. Maar de Oranjevereniging gaat niet zelf in dit terrein investeren”, aldus Smits.

Die gaat er overigens vanuit dat de tent en de kermis dit jaar gewoon weer aan de Berkenlaan is. Andere opties zijn er volgens hem niet in Zwartsluis. “We hebben wel eens gekeken naar de Havendijk, maar alleen al vanwege de veiligheid is die plek niet geschikt. Dan moeten bezoekers de N331 oversteken. Dat risico gaan wij niet nemen. En als je een andere locatie in Zwartsluis weet, hoor ik het graag…”, zegt Smits.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

9 reacties op “Patstelling rond evenemententerrein”

 1. Roel schreef:

  Zou een mooie parkeerplaats zijn tijdens de Sleepbootdagen en Zwartsluis onder Zeil wanneer dit verhard is met gras stenen

 2. Gerard schreef:

  Zeuren over wie wat wel en niet heeft lost niets op!
  We moeten zoeken naar oplossingen.
  Weet niet hoe het is geregeld tussen gemeente en kermisexploitanten, of ze moeten betalen om hier te staan of dat ze er vrij mogen staan maar verantwoordelijk zijn om terrein weer netjes op te leveren bijvoorbeeld?
  Dat het veld geen beste ondergrond heeft voor zulk zwaar materieel is wel duidelijk.
  Locatie is op zich wel het mooiste waar je en een tent en een kermis kunt plaatsen.
  Terrein Buisman aan de Zomerdijk niet groot genoeg voor alles? wel verhard.
  Terrein achter zwembad bij scouting / oude crossbaan (geen verharding en lastig aan te rijden met groot materieel)?
  Drijvende kermis op pontons aan Handelskade?

 3. pieter schreef:

  Ik vind het kleine kinderengedrag erik: in Genemuiden vinden ze dat H en Z worden voorgetrokken, in Hasselt wijzen ze naar Z en G en in Zwartsluis naar G en H. Nergens op gebaseerd.
  Kijk ook naar de financiering van de ‘brug’, daarvan betaalt de gemeente vermoedelijk een stuk minder dan dat is betaald aan het Botterhuus en de Handelskade, gok ik zo.

 4. Erik schreef:

  Met 2 wethouders uit Genemuiden is het niet verwonderlijk dat dit deel van Zwartewaterland flink wordt voorgetrokken.
  @ Pieter, daar gaan we weer: wat heeft de gemeente hier van betaald?
  Hier moet eerst wat verkocht worden (pand Kringloop) voordat het centrum op de schop gaat.
  Een zogenaamde brug in Genemuiden komt er gewoon dus wie wordt hier nu flink bevoordeeld?!

 5. Pieter schreef:

  binnenkort schop in grond centrum, eerder Botterhuus, Handelskade, de eilanden, de meppelerdiepsluis, het frion-gebouw, nieuwe woningen Nieuwesluis, nieuwe Agnieten inclusief sporthal, bouwplan Agnieten-terrein, woningen Besto-terrein, woningen Westeinde….nee in Zwartsluis is inderdaad veeeeeeeeeeeel minder gebeurd dan in Genemuiden en Hasselt 😉

 6. Pieter schreef:

  Gaan we weer met dat Calimero-gedrag en het wijzen naar Hasselt en Genemuiden.

 7. fons schreef:

  In Genemuiden is alles beter, is rijker…… Met de samenvoeging vd 3 gemeenten was G.muiden de armste…… Er was/is wel geld voor een imitatie burg. Toegevoegde waarde 0,0. Zeker ook betaald door de inwoners van G.muiden zelf?

 8. Sluziger01 schreef:

  Kunnen ze de parkeerplaats bij Desz niet gebruiken?

 9. Sluziger. schreef:

  Tuuuurlijk wordt er niets door de gemeente gedaan. Het is toch Zwartsluis maar.

Aquaservice