25 april 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Active creations

Volle kerk voor 27e Oranjeconcert

Geplaatst op: 3 februari 2018

 

Als het Oranjeconcert een opmaat is voor de activiteiten die de Oranjevereniging Zwartsluis dit jaar gaat houden, dan is succes verzekerd. In een goed bezette gereformeerde kerk werd zaterdag een bijzonder geslaagd concert gehouden.

Het was de 27e keer dat het Oranjeconcert op het activiteitenprogramma stond. Wordt er  doorgaans meegewerkt door grotere (mannen)koren, dit keer had de organisatie gekozen voor een kleinschalige bezetting. Het Urker Mannenkwartet en de sopraan Clara de Vries uit Zwolle namen de uitvoering voor hun rekening. Dat  deden zij op geheel eigen wijze. Na een ingetogen start werd langzaam koers gezet naar een programma waarin verfrissende liederen de hoofdrol vervulden. Mede door de veelal humoristische aankondigingen van dirigent Gerwin van der Plaats ontstond een ontspannen sfeer. Dit leidde er zelfs toe dat een deel van het publiek actief deelnam aan het lied ‘Hoofd, schouder, knie en teen’ dat als een ludieke ‘kwinkslag’ deel uitmaakte van het gevarieerde programma. Dirigent Van der Plaats toonde zich vanachter de  piano een prima dirigent én begeleider. Ook nam hij nog even plaats achter het orgel om een gevarieerde solo te laten horen.

Het samenspel tussen het Urker Mannenkwartet en sopraan Clara de Vries leidde tot enthousiaste reacties van de aanwezigen. Niet alleen vocaal bleek zij een prima combinatie,  ook in de omlijstende invulling van de liederen bewezen zij elkaar prima aan te voelen. Zo werd zelfs al zingend een kleine wandeling over het podium en door de kerk gemaakt. Organist Jan Willem Docter droeg zijn steentje bij door zo af en toe ‘corrigerend’ op te treden vanachter het orgel of door de gezongen liederen te versterken door ‘vogelgetjilp’ te laten klinken uit het orgel. Daarnaast toonde hij zich een gedreven begeleider van de samenzang waaraan door het publiek enthousiast werd deelgenomen.

Het Oranjeconcert kreeg op deze manier een invulling die duidelijk ‘anders dan anders’ was. Overigens wordt het concert tekort gedaan door alleen de nadruk te leggen op het ‘anders dan anders’ aspect. De vocale invulling van zowel de vier Urker mannen als van Clara de Vries was van hoge kwaliteit. Zo bewees Clara de Vries ‘haar mannetje te staan’ in de optredens samen met de Urkers. Maar kwamen haar kwaliteiten vooral sterk naar voren in de solo optredens, die dan ook grote waardering wisten te oogsten.

Aan het eind van de avond werden de uitvoerenden beloond met bloemen en een stevig applaus. Een sfeervolle toegift van het Urker Mannenkwartet vormde het einde van het optreden. Daarna werd het concert traditiegetrouw afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus.

Foto’s Jan van Kleef.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice