18 februari 2019 Gebruikers online: 17
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 9 februari 2018

Op 6 februari 1993 sterft de Afro-Amerikaanse tennisspeler Arthur Ashe. Ashe groeide op in Richmond (Virginia) en werd in 1963 als eerste zwarte Amerikaan geselecteerd voor het Amerikaanse Davis Cup-team. In 1968 werd hij een van de stuwende krachten bij de oprichting van de Association of Tennis Professionals (ATP). Arthur Ashe was ook voor veel Amerikanen het voorbeeld van niet voor mogelijk gehouden succes.

Andersom weigerde in 1969 het apartheidsregime van Zuid-Afrika hem een visum, waardoor hij niet kon deelnemen aan de South African Open. Ashe won drie grand slam titels, waaronder in 1975 die van Wimbledon. In 1980 stopte zijn tenniscarrière. Ashe ging schrijven voor Time Magazine, en werd commentator voor ABC Sports. Ook schreef hij het boek “A Hard Road to Glory” waarin hij zocht naar een verklaring voor de sportieve successen van donkere atleten. Arthur Ashe stierf aan de gevolgen van AIDS nadat hij in 1988 bij een bloedtransfusie met HIV was besmet.
Ondanks dit tragische einde van deze grote sportman opende Henk Terpstra tegen Ebo Bos. Ebo kwam slecht uit de opening en Henk zocht direct de aanval. Gaande de partij, welke bijzonder spannend was, kwam Ebo wat beter te staan en wist hij Henk, die geweldig partij gaf, tot overgave te dwingen. Jammer voor Henk want er had zeker remise in gezeten.
Jaap Russchen trof Klaas-Jan v.d.Vinne. Jaap, groot bewonderaar van Arthur Ashe en zelf ook regelmatig een balletje slaat, ‘duidelijk hoor en zichtbaar’, kwam wat beter uit de opening. Hiermee wist hij een voordeel te behalen en kwam twee pionnen voor te staan. Jaap leek op de overwinning af te gaan, maar koos vervolgens echter niet de juiste voortzetting en Klaas-Jan verdedigde goed. Er kwam een eindspel met ongelijke lopers op het bord waarin geen van beiden nog iets kon bereiken. Besloten werd tot remise.
Willem-Pieter v.d. Berg nam het tegen Harm de Jong op. Beiden openden sterk en Willem-Pieter stond er gaande de partij beter voor en dacht dat hij de ‘schaakbuit’ al binnen had. Maar de ‘dekselse remise specialist’ stak hier een ‘schaakstokje’ voor en werd het toch nog remise.
Wim Jurgens ontmoette Jan Wiers. Wim opende matig en moest even later zijn loper ruilen tegen twee pionnen. In het middenspel had Wim er zijn ‘schaakhoofd’ niet bij en gaf het ene na het andere stuk weg. Even later legde hij zijn koning om en schudde Jan de hand met zijn overwinning.

“Het voordeel van een slecht geheugen is dat men van dezelfde goede dingen meer dan eens kan genieten”

Friedrich Nietzsche
Duits dichter en filosoof
Leefde van: 1844-1900
Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice