25 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Grote Ark bij Geertman op de werf

Geplaatst op: 22 februari 2018

De VerhalenArk of, zoals ‘ie in de volksmond wordt genoemd, de Ark van Noach passeerde woensdag niet alleen Zwartsluis, maar gaat er ook logeren. Scheepswerf Geertman schreef in op de ark, die nagekeken moet worden, en kreeg ‘em op de werf.

Tijdens de storm van 3 januari sloeg de Ark, toen gelegen op Urk, los en ramde een aantal boten. Een van de beschadigde boten ligt overigens ook bij Geertman. De Ark lag destijds ook vast op de zogeheten spudpalen, palen die een boot ‘vastzetten’ in het water, maar raakte op drift. Die palen worden nu bij Geertman nagekeken. “En als hij dan toch op de werf ligt, dan moet er ook maar wat groot onderhoud gepleegd worden”, zegt Rene Geertman. 

Het imposante houtwerk van de Ark hoeft niet nagekeken te worden. De schade die daaraan was, is al door de eigenaar gerepareerd. “De Ark ligt hier puur voor het onderwaterschip, dat we gaan inspecteren. En als daar schade is ontstaan wordt dat bij ons gerepareerd.”

Geertman vindt het wel ‘boeiend en interessant’ dat de Ark op zijn werf ligt. “Het is wel een hoog gevaarte. Binnenvaartschepen zijn soms wel langer en breder, maar dit is wel echt heel hoog.” Dat de VerhalenArk in Zwartsluis zou komen, was nog niet zolang bekend. “Vorige week hadden we het idee dat het weleens naar ons zou kunnen gaan. Dus we hielden er al rekening mee. Maar het was eergistermiddag pas rond dat ze gisteren zouden komen.” Dat luisterde nogal nauw, gezien de wind. Die mag niet te hard zijn.

Wanneer de Ark weer weggaat, blijft nog ongewis. “Als er veel schade is dan kan het wel even duren. Dat zien we pas als ‘ie uit het water is, maar dat is met al ons werk zou. Het stond op de planning om er volgende week mee te beginnen, maar dan gaat het vriezen. En dan heb je een schip op de helling staan waar je niks mee kunt. Dat wordt dus nog even puzzelen.”

De op drift geraakte Ark tijdens de storm op 3 januari. Foto’s: Enrico Kolk

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice