13 december 2018 Gebruikers online: 13
Agenda
Active creations

‘Sluziger’ politici hopen op zetels

Geplaatst op: 13 maart 2018

Als de opkomst bij de politieke avond in d’ Overtoom in Genemuiden. een voorbode is voor de gemeenteraadsverkiezingen, ziet het er volgende week niet goed uit voor het opkomstpercentage. Alle zeven partijen waren aanwezig, maar veel belangstellende burgers waren er niet. Desondanks was het een goed moment om de stemming onder de Sluziger politici te peilen.

“Ze doen een plas en alles bleef zoals het was….”, kent Henk Braamskamp van GemeenteBelangen zijn klassiekers. De politicus uit Zwartsluis verwacht weinig veranderingen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. “We hopen op drie zetels, maar realistisch gezien is er weinig ruimte. Veel zetels staan vast, eigenlijk zijn er maar vijf zetels waar vijf partijen op azen, inclusief de nieuwe partij Buitengewoon Zwartewaterland”, zegt Braamskamp, die wijst op de waarde die GemeenteBelangen de afgelopen jaren had. Hij noemt bijvoorbeeld de aandacht voor de met sluiting bedreigde school in Genne.

Ook de PvdA hoopt op een extra zetel, zegt Greet Generaal. Zelf staat ze dit keer wat lager op de lijst, zodat ze geen kandidaat raadslid is. Ze wijst erop dat de partij bij de afgelopen verkiezingen nipt naast een derde zetel greep. “Sterker nog: ik stond op drie en werd door iedereen al gefeliciteerd, maar op het einde van de avond bleek dat we er net naast grepen. Het zou mooi zijn als we nu er nu wel drie pakken. Verder zou het goed zijn als uit alle kernen van Zwartewaterland een wethouder zou komen. En wat mij betreft zit daar ook een vrouw bij.”

Ivo Eenkhoorn is nieuw in de politiek. De Sluziger is kandidaat namens het CDA. Hij zette zich de afgelopen jaren op andere manieren in voor de maatschappij. Eenkhoorn is bijvoorbeeld voorzitter van wijkvereniging De Nieuwe Sluis. “Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat er van alles mogelijk is als je zelf initiatief neemt. Heel veel zelfs. Maar er is om wat voor reden dan ook een kloof tussen de politiek en burgers ontstaan”, zegt Eenkhoorn, die een bijdrage wil leveren om die kloof te verkleinen.

Ook de VVD hoopt op een extra zetel, zodat John Smits in de gemeenteraad gezelschap zou krijgen van Simon Tol. “Wij willen ook meer aandacht voor Zwartsluis. Die kern is de afgelopen jaren achtergesteld, vind ik. Moet je kijken hoe lang we al wachten op uitvoering van het Marktplan. Met de aanpak van het centrum is ambitieus begonnen, maar het plan is nooit afgemaakt. Ook de Stationsstraat en de Kerkstraat moeten nodig worden aangepakt.”

Beheerder Eddy Beens, zelf actief binnen de PvdA, vraagt ook nog aandacht voor Zwartsluis. Hij leidt de politici door het verenigingsgebouw, onder meer langs de sportzaal. “Het is te gek voor woorden dat de sporthal in Zwartsluis niet het hele jaar beschikbaar is voor de bevolking”, zegt Beens, die uiteraard ook aandacht vraagt voor d’ Overtoom. Een plek waar veel gebeurt, zegt Beens. Op alle dagen van de week is het complex bezet. Van de vele verenigingen tot het Leger des Heils en Poolse zaalvoetballers op zondag.

Partijgenoot Harrie Rietman, uit Genemuiden, stond afgelopen zaterdag namens de PvdA in het centrum van Zwartsluis. Naast de verhalen over het Agnieten College hoorde hij daar vooral veel opmerkingen over parkeren in het centrum. “Er is weinig ruimte in het centrum en dan ergeren mensen zich eraan dat ze ook niet meer bij de kerk kunnen parkeren. Op een bord staat daar dat er een wegsleepregeling is. Logisch op zondag, maar op andere dagen zou daar toch geparkeerd moeten kunnen worden.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Eén reactie op “‘Sluziger’ politici hopen op zetels”

  1. Sander schreef:

    Er zijn aanmerkelijk meer zetels te verdelen, wanneer de Zwartewaterlanders 1° gaan stemmen op 21 maart en 2° hun stemprincipes loslaten en voor hun eigen Zwartewaterland gaan.

Aquaservice