24 april 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 28 maart 2018

“Op de vierde dag van de maand Xandikos, de achtiende Mekhir verklaart Ptolemaeus de immerlevende, door Ra aangewezene”. Aldus begint het in steen gebeitelde decreet op wat tegenwoordig de “Steen van Rosetta” genoemd wordt. De genoemde dag komt in de huidige jaarteling neer op 27 maart -194.

In 1798 werd bij het Egyptische plaatsje Rosetta de met teksten gegraveerde steen gevonden door een Franse soldaat uit het leger van Napoleon. De “Steen van Rosetta” bevat dezelfde tekst in drie verschillende talen. Het bovenste gedeelte bestaat uit hiërogliefen, het midden is geschreven in het Demotisch (een andere Egyptische taal) en daaronder staat de tekst in Grieks. Door deze combinatie werd het mogelijk met name het Hiërogliefen schrift te begrijpen. De steen bevindt zich in het in Britse Museum van Oudheden in Londen.

Ondanks dit gegeven opende Jaap Russchen tegen Henk Terpstra. Henk trok direct ten aanval maar verzuimde zijn stukken goed te ontwikkelen. Jaap kon daarom al snel het initiatief overnemen. Kort daarop verloor Henk een paard en moest in de verdediging. Dat ging lang goed tot ook een toren sneuvelde en ‘Hyundai Henk’ moest opgeven.
In een vriendschappelijk duel tussen Ebo Bos en Teun Troost, beiden de clubcompetitie al afgewerkt, bleek het een zogenaamde 80 + partij te worden. De heren waren erg onrustig, vielen soms in slaap, maar gaven elkaar goed partij. ‘Taaie Teun’ won zijn eerste partij, maar ‘attente Ebo’ revancheerde zich even later. De heren zochten kort daarop de rust en spraken zachtjes over de “Steen van Rosetta” en over het Hiërogliefen schrift.
Wim Jurgens nam het tegen Harm de Jong op. In een spannende partij was het Wim die de aanval zocht en met als gevolg een loper winst. Harm, de minste niet, gaf goed partij maar moest in de verdediging. Toch wist hij kort daarop een pion terug te winnen. In het eindspel stond Wim een paardje en pion voor en was er voor ‘remise-Harm’ geen houden maar aan en gaf op. Het woord remise viel deze avond niet.

“Menigeen vindt zijn hart pas als hij zijn hoofd heeft verloren”

Friedrich Nietzsche
Duits dichter en filosoof

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice