20 april 2024 Gebruikers online: 26
Agenda
Active creations

Goede belangstelling voor kerkpresentaties

Geplaatst op: 6 april 2018

Tekst en foto Roel Huls

Bijna honderd belangstellenden zaten donderdagavond 5 april in het kerkelijk centrum De Poort in Zwartsluis om de presentaties te horen en te zien van de drie kerken. Elke kerk had voor het thema ´Wie zijn wij´ ongeveer twintig minuten tijd om het religieus erfgoed en de kernactiviteiten in beeld te brengen.

De inleidende bijdrage op de mooie avond werd verzorgd door het werkgroeplid Roel Huls. Hij citeerde een voor hem treffende passage voor deze avond uit een landelijke krant over kerkelijke samenwerking. Hierin stond, dat ‘voor de eenheid van de christenen de kerkmuren niet geslecht hoeven te worden. Er is verbondenheid door de muren heen, zelfs met christenen die op het plein van de Hemelse Vrede in China elkaar heimelijk ontmoeten’. Hij wees er verder op, dat er ook op hoger niveau contacten zijn tussen de verschillende synodes zijn om de banden aan te halen. Het komt terug op hun agenda’s. Zonder hierop vooruit te lopen kunnen de kerken in Zwartsluis en Zwartewaterland kijken naar ‘Wie wij zijn’ voor elkaar. Wel is het in de kerk van belang ook rekening te houden met het belang van de minderheid in het proces van de meningsvorming.

Egbert Knoeff verzorgde de eerste presentatie over het prachtige religieus erfgoed van de Hervormde Gemeente. De historische preekstoel en het orgel nemen hierin een bijzondere plaats in. Dominee Adri Bloemendal gaf een indruk van zijn eerste jaar als predikant van de Hervormde Gemeente. Zijn uitleg over het Avondmaalsformulier heeft veel leden aangesproken en doen weer mee. Een mooie ontwikkeling zag hij verder in een groeiende groep jongeren die geloofsbelijdenis willen doen.

Froukje Halfmouw, dominee Arjan Wilschut en Roel Huls namen gezamenlijk de presentatie van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt voor hun rekening. Verrassend was een passage uit de notulen van 1951, dat er plannen waren om een schip te kopen en te verbouwen tot kerk. De huidige kerklocatie aan de Zomerdijk werd in 1984 nieuw gebouwd en in 2004 verbouwd en uitgebreid. Arjan Wilschut vertelde over de wekelijkse vespers en de pelgrimage met belijdenis catechisanten om met hen in een andere omgeving te spreken over de keuze voor het geloof.

Predikant Henrico ter Beek van de Gereformeerde Kerk aan het Singel ging verschillende activiteiten bij langs. Hij wees ondermeer op het contact en de gesprekken met de jongeren in ‘Jesus. Others. Yourself’ (J.O.Y.). Hierin zijn de jongeren op zoek naar Jezus, kijken om naar anderen en zijn bezig met hoe wij als persoon in het geloof staan en er mee bezig kunnen zijn. De visie en missie van de kerk komt ook tot uitdrukking in een fraai logo met daarop een kruis en het kunstwerk in de kolk.

De drie presentatie werden afgewisseld met samenzang.

Dominee Arjen v.d. Spek zorgde voor de afsluiting. Hij vatte de avond samen en vergeleek alle presentaties met een schip, dat elke keer weer voor onderhoud naar de werf moet om daarna de koers weer voort te zetten. Ook de kerk vraagt elke keer weer om reparatie en herstel om de koers van Gods Woord te blijven volgen.

Na afloop was er een informeel samenzijn en werd er nagepraat over de avond.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice