28 maart 2024 Gebruikers online: 46
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 12 april 2018

De Groningse typograaf en kunstdrukker Hendrik Nicolaas Werkman wordt samen met negen anderen, op 10 april 1945, in Bakkeveen door de SD gefusilleerd. De al bekende kunstenaar Werkman pleegde in de Tweede Wereldoorlog een bijzondere verzetsdaad door in zijn werkplaats met August Henkels en Ate Zuithoff onder de naam “De Blauwe Schuit” verschillende uitgaven te doen van prachtige prenten rond een aantal joodse verhalen. Deze “Chassidische legenden” handelen over Ba’al Sjem Tov (de man van de goede naam) die zich vanaf 1739 ontpopte als leider van de Oost-Europese chassidische beweging, een beweging van vrome joden die boven de praktische uitvoering van de voorschriften in de Thora een leer stelden van hoop, optimisme en vreugde.

Niettemin opende Teun Troost, in een vriendelijke partij, tegen Willem-Pieter v.d. Berg. Teun opende flitsend met loper en dame op F7. Willem-Pieter zag dit te laat en loste dit ook nog verkeerd op door paard D7 te spelen in plaats van Dd7. Enkele zetten later volgde schaakmat. Willem-Pieter won de volgende partij en iedereen was blij.

Harm de Jong speelde tegen Henk Terpstra. In een spannende partij verloor Henk in het middenspel een belangrijk stuk waardoor de partij aan zijn ‘schaakneus’ voorbij ging.

Jaap Russchen speelde tegen Jan Wiers. Bij een remise zou Jaap clubkampioen zijn geworden, maar dit verliep heel anders. Toen Jaap dinsdagavond in de kleine uurtjes en in kennelijke dacht de schaaksociëteit te verlaten had zich het volgende afgespeeld.

Jaap zette Jan onder grote druk en leek de partij in handen te hebben. En of het nou puur geluk was of dat Jan jarig was of dat Jaap aan de “Blauwe Schuit” dacht, hij kon zich nog niet veel meer van de partij herinneren alleen dat zijn paard aangevallen stond en dit niet gezien had. Wat volgende was dat Jaap zijn paardje moest opgeven en dat hij de partij verloren had. De volgende morgen werd hij door de schoonmaakster gevonden ……………

In een vriendschappelijke partij nam Wim Jurgens het tegen Klaas-Jan v.d. Vinne op. Wim opende met damegambiet: 1. d4-d5 2. c4-dc. Klaas-Jan wist hier niet zo raad mee en zocht de aanval. Tevergeefs want Wim was in ’the winning mood’, had zijn stukken goed staan en kort daarop ging ons ‘Hasselter Skoapekuukie’ schaakmat. In de volgende partij wist Klaas-Jan zich uitstekend te revancheren.

Op 8 mei aanstaande zal er in t Ende een snelschaaktoernooi plaatsvinden. Aanvang 19.30 uur. U bent van harte welkom!

“De mens is iets wat overwonnen moet worden”

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844-1900 Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice