23 maart 2019 Gebruikers online: 13
Agenda
Active creations

Turfpad vol verhalen geopend

Geplaatst op: 14 april 2018

Bewoners en toeristen krijgen vanaf nu alle informatie over het turfverleden van Zwartsluis op de drie turfeilanden in de haven. Wethouder Visserman opende daar zaterdagochtend het Turfpad. Belangstellenden kunnen de geschiedenis lezen op vijftien geplaatste borden. Een volgt nog: die moet voorbijgangers wijzen op de turfeilanden.

Tijdens een korte wandeling van De Sluuspoort naar het Botterhuus kon Albert Greveling de nodige geschiedenislessen vertellen. Zwartsluis was vroeger belangrijk voor de doorvoer van turf uit Drenthe naar Holland. Op de eilandjes werd het materiaal van kleine bootjes in grotere schepen overgeladen, die tegen de grillen van de Zuiderzee konden. Greveling vertelde dat de eilandjes in die tijd regelmatig in brand stonden. Zelfs in zijn jeugd was een vuur nog moeilijk uit te krijgen, vanwege de brandbare turfresten.

Wethouder Visserman liep in zijn jeugd ook vaak over de eilandjes, vertelde hij. Het pad ziet hij als een nieuwe stap in het centrumplan van Zwartsluis. “Je hoort wel eens geluiden dat in Genemuiden en Hasselt alles kan, maar de aanpak van de centra is in Zwartsluis begonnen met de bouw van de Sluuspoort, het Botterhuus en de aanpak van de Handelskade. En dat project gaat nog steeds door met nu ook het Marktplan. Er is de afgelopen jaren veel gebeurd in Zwartsluis.”

De opening van het pad was ook de start van de zogenoemde Vriendendag van Museum Schoonewelle. De vrienden gaan zaterdagmiddag onder meer naar de kievitsbloemen bij Hasselt.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice