23 maart 2019 Gebruikers online: 13
Agenda
Active creations

Geslaagde Vriendendag van Schoonewelle

Geplaatst op: 16 april 2018

De jaarlijkse Vriendendag van Museum Schoonewelle werd zaterdag een gezellig samenzijn. In de ochtend waren de vrienden aanwezig bij de officiële opening van het Turfpad en konden zij daarna de nieuwe expositie ‘Wij de veren, zij de kaften’ over 100 jaar Vogelbescherming bezoeken.

De Vrienden die het complete dagprogramma volgden genoten vervolgens van een smaakvolle lunch. Intussen werd het gezelschap uitgebreid met de gasten voor het middagprogramma. Dat bestond uit een fietsexcursie naar de kievitsbloemen en het Zwartewatersklooster. In De Velde werd al wandelend een veld met kievitsbloemen opgezocht die nog pril in de knop zaten en waarvan er nog maar enkele  bloeiden. Onderweg kregen de deelnemers een uitgebreide uiteenzetting van Albert Corporaal uit Hasselt.

Hij is deskundige op het gebied van de kievitsbloemen en wist niet alleen op enthousiaste wijze, maar vo oral onderhoudend zijn aandachtige publiek veel te vertellen over de kievitsbloem. Na deze wandeling werden de fietsen weer opgezocht en koers gezet naar Zwartewatersklooster. Daar gaf Albert Greveling een uiteenzetting over de ontwikkelingen die daar momenteel gaande zijn. Hij vertelde over het grondonderzoek dat in Zwartewatersklooster heeft plaatsgevonden. Bij dat onderzoek kon met zekerheid de locatie worden vastgesteld waar 144 ridders begraven zijn.  Ook ging hij in op de aanstaande opgravingen rond de plek waar in vroeger eeuwen het klooster, waaraan de buurtschap de naam te danken heeft, heeft gestaan.

Omdat de tijd te kort bleek om een breder beeld van Zwartewatersklooster te geven, organiseert Museun Schoonewelle in deperiode mei/juni nog een avondexcursie die geheel gewijd zal zijn aan deze boeiende buurtschap tussen Zwartsluis en Hasselt.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice