28 maart 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Active creations

Vlonderpad De Wieden vernieuwd

Geplaatst op: 19 april 2018

Het vlonderpad bij Bezoekerscentrum De Wieden is volledig vernieuwd én ook toegankelijk voor bijvoorbeeld rolstoelers en mensen met een kinderwagen. Vrijwilligers van Natuurmonumenten pakten de afgelopen maanden het ongeveer één kilometer lange traject aan en presenteerden woensdag trots het resultaat van hun noeste arbeid.

“Zonder jullie was dit nooit mogelijk geweest”, zei beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten daarom voor de opening. Met foto’s van de vrijwilligers in weer, wind en zon onderstreepte ze die stelling nog eens. “Deze gouden krachten, en sommigen bijna elke dag van de week, vervingen de afgelopen maanden het houten pad door duurzaam materiaal dat decennialang meegaat”, aldus Claessens.

Groot voordeel van het nieuwe materiaal is bovendien dat het de toegankelijkheid van het pad sterk verbetert. Na de opening maakten enkele rolstoelers zonder problemen het rondje. “Ook voor mensen met een visuele beperking is dit pad nu goed toegankelijk. Op de informatiebordjes langs het traject staat ook informatie in braille”, vertelt Erica Prikken van Natuurmonumenten.

De kleine kilometer over de vlonders maakt bezoekers wegwijs in het landschap van De Wieden. Onderweg zien ze de verschillende stadia van verlanding met tekst en uitleg over het beheer daarvan voorbijkomen, van open water tot moerasbos. Claessens wees in haar toespraak op de ontwikkeling die het Bezoekerscentrum de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. “In 2011 openden we het vernieuwde centrum en sindsdien zijn er een theehuis, een vergaderruimte en de EcoWaterLiners bij én er komt binnenkort een Oerr-speelnatuur. Ook kunnen bezoekers de watertoren beklimmen. Met dit vernieuwde pad voegen we opnieuw iets toe.”

Het vlonderpad is gratis toegankelijk. Bij het Bezoekerscentrum aan de Leeuwte, even buiten Sint Jansklooster, bruist het tussen april en oktober van de activiteiten. Dagelijks zijn er excursies en andere activiteiten. In De Holken is bovendien altijd een expositie. Ook vertrekt vanaf mei dagelijks de EcoWaterLiner vanaf het centrum.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice