25 april 2024 Gebruikers online: 112
Agenda
Active creations

Straks vijftien wijkagenten in plaats van drie

Geplaatst op: 15 juni 2018

Van het politiespreekuur in Zwartsluis wordt weinig gebruik gemaakt. Dat zei scheidend wijkagent Rebecca Viel donderdagavond tijdens een informatieavond voor de gemeenteraad. “Er komen eigenlijk alleen maar mensen van Frion, waar ik in het gebouw zit.”

Met de informatieavond werden de verschillende facetten van het politie-avond voor het voetlicht gesteld. Daar zijn nu familie-agenten in opleiding. “Dat is vergelijkbaar met de familierechercheur, alleen zitten zijn gewoon in het team”, vertelde teamchef Kees IJsbrandy. Doel van de familie-agent is dat er een aanspreekpunt binnen de politie is in geval van heftige incidenten. “Nabestaanden zitten vaak met heel veel vragen. Nu krijgen ze binnen de politie één aanspreekpunt.”

Coördinerend wijkagent Ellen van der Hoek legde uit dat er nog een verandering binnen de politie plaatsvindt. “We gaan steeds meer werken in clusters. Dat betekent dat bepaalde mensen meer in Zwartewaterland ingezet worden. Zo heeft deze gemeente straks niet meer drie, maar eigenlijk wel vijftien wijkagenten.”

Binnen de politie komt er meer aandacht voor alcohol- en drugsgebruik. Toch was er Zwartsluis in 2017 slechts één geval van openbare dronkenschap, vertelde ambtenaar Martin Grouve. De cijfers van het drugsgebruik, erkende hij, geven een vertekend beeld.

PvdA-fractievoorzitter Harrie Rietman zette bij die cijfers (van negen drugsmisdrijven in 2016 naar vier in 2017) inderdaad de nodige vragen. “Ik word op de meest vreemde plekken aangesproken hierover, nadat ik er iets over schreef. Mensen zeggen mij dat er in elke straat wordt gedeald. En er wordt op meerdere plekken gefabriceerd. Zijn deze cijfers nou werkelijkheid? Of veel meer aan de hand dat we niet zien?”

Volgens Van der Hoek heeft de politie daarvoor meer signalen nodig om door te kunnen pakken. “De echte bron komt nooit bij ons”, merkte Viel op. “Als we al bericht krijgen, dan is het van mensen die iets via via gehoord hebben.” Ze deed daarom een oproep om (via Meld Misdaad Anoniem) meer te melden.

Wat betreft jeugdoverlast is er ook een daling te zien. Van 95 meldingen in 2016 ging het naar 75 meldingen in 2017.  “De jeugd ontmoet elkaar vaker online”, legde Grouve uit. “Er zijn minder vaste groepen op straat. Het bestaat nu uit kleinere groepen met wisselende leden.” Ook is het aantal keten volgens hem afgenomen.

Zwartewaterland staat, over het geheel genomen, op de dertiende plaats van veiligste gemeenten in Nederland. IJsbrandy: “Onze ambitie is om dat zo te houden voor de komende jaren.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice