26 maart 2019 Gebruikers online: 12
Agenda
Active creations

Vrouwen uit regio naar Oeganda

Geplaatst op: 6 juli 2018

Geld ophalen voor een lokaal ziekenhuisje in Noord-Oeganda. Dat is het doel van de sponsorloop, die vrijdagmiddag bij de Hoeksteen in Hasselt gehouden werd. “Het dak lekt, en dan met name bij het gedeelte waar de net geboren baby’tjes zijn”, vertelt Gabrielle van der Kamp, die een deel van het jaar in Oeganda woont. Met de actie bij de Hoeksteen wordt geld opgehaald om met het dak te beginnen. Dat wordt in augustus gemaakt. In oktober gaat Van der Kamp, samen 14 vrouwen uit Hasselt en omgeving naar Oeganda om er een leefbaar ziekenhuis van te maken. “We pakken dan de binnenkant aan.”Voor de reparatie van het dak is zo’n 9500 euro nodig. “En om het binnen klaar te maken kost zo’n beetje 5000 euro met verf en dergelijke.” Inmiddels is er al 7000 euro opgehaald. Maar dat is slechts een begin. “We werken daar ook met lokale groepen, en daar willen we ook geld voor ophalen.”Het idee is om in Oeganda een naaicentrum te beginnen. “Zodat vrouwen in dat naaiatelier hun werk hebben”, legt Van der Kamp uit. Daarvoor zijn inmiddels veertig naaimachines opgehaald. “Die werken op de hand, want er is daar geen stroom.” De mensen daar leven in extreme armoede, betoogt de actievoerster, die een deel van het jaar in Oeganda en een deel in Hasselt woont. Om haar werk kracht bij te zetten, was er nu dus een actiemiddag op de Hoeksteen. Daarvoor kreeg ze alle medewerking van de school.“Ik heb hier vorige week een presentatie gegeven”, vertelt Van der Kamp. “En sindsdien zijn de kinderen met heel veel enthousiasme geld op gaan halen.” Alle kinderen die wilden, liepen ook mee met de sponsorloop. “Daarvoor hebben we de hele school uitgedaagd.”Ook is aan de kinderen gevraagd of ze verkleed wilden komen. De mooist verklede jongen en het mooist verklede meisje krijgen een prijs. Volgende week is er ook een prijsuitreiking voor degene die het meeste geld opgehaald heeft.“We hebben fantastisch weer”, vindt Van der Kamp. “Dit geeft je ook meer gevoel hoe het is in Uganda.” Ze noemt het ook ‘fantastisch’ dat vrouwen uit de regio het aandurven om mee te gaan. Maar voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren. “We rollen van de ene actie in de andere.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice