28 maart 2024 Gebruikers online: 37
Agenda
Active creations

‘Vrouwen bloot, handel dood’

Geplaatst op: 24 juli 2018

Het is warm en dat is te merken. Vishandel Plat heeft de deuren om 14:00 uur gesloten. Te warm. De concurrent, het Urker Vispaviljoen, is wel opengebleven. “Morgen wordt het nog warmer, dan kijken we wel wat we dan doen.”

Vandaag loopt het nog aardig door, laat Arie Noorloos weten. “We merken wel dat het na de middagdrukte, zo tegen 14:00 uur, wat inzakt. Maar na 16:00 krabbelt het weer op.” Het voornaamste voor hem is dat de koelingen het aankunnen. “En dat kunnen ze, ze zijn splinternieuw.”

Volgens de visboer raken de mensen gewend aan de warmte. “Maar met 23 of 24 graden werk je wel het prettigst.” Zijn overbuurman, Henk van der Haar van Snoepers is met 20 graden al blij. “Dat is voor ons al geweldig. Niet de temperatuur, naar de zon doet het.”

Met dit weer vinden de mensen het te warm om het dorp in te gaan, zegt hij. “Het loopt wel wat door, maar het is niet wat je verwacht van een zomerdag. Passanten komen nog wel binnen, maar als je hier woont, blijf je achterthuis.”

Van der Haar verwacht vanavond grote drukte. “Dan blijven we langer open. Ik denk ook dat we de tijden veranderen vanaf morgen, wat later beginnen en dan doorgaan tot een uur of 10.”

Vanavond blijft hij open zolang de klanten het willen. “Je moet het in een paar maanden verdienen. Het is nu gewoon te warm voor ijssalon, voor iedereen denk ik. Maar ik zet wel meer om dan met regen.” Lachend: “Het is altijd beter dan regen.”

In de salon is nu ook een verschuiving te zien van melk- naar fruitsmaken. “De frisse fruitsmaken gaan er harder door. Citroen en sinaasappel zijn gewilde smaken nu.”

Ook bij de Mitra gaan de frisse smaken wat harder. “Het is eigenlijk geen weer om sterke drank te drinken. Maar we hebben ook speciaalbiertjes met niet heel veel alcohol. En je hebt ze ook zonder alcohol tegenwoordig. Dat is voor toeristen wel handig”, zegt Iemke van Winssen. Maar ook de witte wijn en rosé zijn niet aan te slepen. “En we hebben ook blikjes uit de koelkast, dat vinden de mensen ook fijn.”

Druk is het niet de hele dag. Klanten komen voornamelijk tussen 9:00 en 11:00 en tussen 16:00 en 18:00 uur weer, vertelt Van Winssen. “Je kunt je openingstijden bijna aanpassen. Ze zeggen weleens: vrouwen bloot, handel dood. Nou, dat geldt hier wel.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice