26 april 2019 Gebruikers online: 9
Agenda
Active creations

Wieden in trek bij toerist

Geplaatst op: 26 juli 2018

“Voor de natuur hoef je niet naar het buitenland en voor het weer tegenwoordig ook niet meer…”, glimlacht een Amersfoorter op leeftijd donderdagochtend in Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Morgen komt hij terug met kinderen en kleinkinderen. Even de schoonheid van De Wieden op de volgende generatie overbrengen.

Het landschap van zijn jeugd ook, want de man is in deze streek geboren, vertelt hij. Nu is hij een van de vele vakantievierders die zijn neergestreken in het land van Wieden en Weerribben. “De eerste vakantiegolf is al goed op gang gekomen”, vertelt Katrien de Jong van het Bezoekerscentrum. Ze heeft net een telefoongesprek achter de rug met een dame die een geboekte excursie wil verzetten. Oorzaak: de hitte.

Het Bezoekerscentrum heeft vanwege dezelfde reden de langere vaartochten deze week uit het programma geschrapt. Wel zijn er korte tochten over het water van De Wieden en uiteraard vaart de EcoWaterLiner naar Blokzijl en Giethoorn. “Het is deze week al flink druk. Veel mensen uit het zuiden, maar ook Italianen, Spanjaarden, Duitsers, Engelsen en Aziaten. Ze zijn allemaal onder de indruk van de natuur. Het valt me op dat ze daar ook veel over willen weten, bijvoorbeeld welke vogels hier voorkomen.”

Veel bezoekers maken een wandeling over het vlonderpad of het laarzenpad. Een goede manier om de natuur van De Wieden te ontdekken. “Verder komen met dit warme weer veel fietsers langs. Of ze stappen hier op de EcoWaterLiner. Vanochtend vroeg gingen er al dertien richting Blokzijl. Ook het WiedenWaterLab slaat aan: elke dinsdag kunnen kinderen hier proefjes doen en vervolgens een vaartocht maken. Verder hebben we onlangs een nieuwe speurtocht ontwikkeld.”

De korte excursies of de bijzondere vaartocht met de zeilpunter van Hans Houkema zijn ook mogelijk, net zoals even uitblazen bij de Theeschenkerij. In de vakantie is bovendien de watertoren aan de andere kant van het dorp op woensdag en zaterdag geopend. Nog even wachten is het op de speelnatuur waaraan wordt gewerkt. In de nazomer kunnen kinderen bij het Bezoekerscentrum terecht voor een blotevoetenpad, een waterpomp en andere speelactiviteiten.

Een blik op De Wieden blijft echter de belangrijkste attractie. De Jong geniet er zelf nog dagelijks van. “Ik werk hier sinds een paar maanden. Elke dag als ik de parkeerplaats opdraai, besef ik mij hoe mooi het in De Wieden is. Dit is een prachtige werkplek.”  De heer uit Amersfoort knikt instemmend.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Eén reactie op “Wieden in trek bij toerist”

  1. Roel schreef:

    Geniet er nog maar van want straks staat er geen boom meer

Aquaservice