17 november 2019 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Zwemmen letterlijk en figuurlijk een risico

Geplaatst op: 2 augustus 2018

Wie in rivieren of kanalen zwemt of van bruggen of sluizen springt, riskeert een boete van 140 euro. Dat meldt de gemeente Zwartewaterland. Verantwoordelijk voor de regels is overigens Rijkswaterstaat.

Overheden verwijzen zwemmers naar officiele recreatiegebieden waarvan de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. Een overzicht van de officieel aangewezen zwemwaterlocaties is te vinden op www.zwemwater.nl.

Het is levensgevaarlijk om te zwemmen in de rivieren. De drie grootse risico’s zijn: waterdiepte, stroming en scheepvaart. Het water tussen de kribben ziet er op het oog wellicht veilig uit, maar dit is niet ingericht om pootje te baden of te zwemmen. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Het water kan daardoor plotseling een stuk dieper worden en door het troebele rivierwater is dat niet te zien.

Naast de gewone stroming zijn er gevaarlijke onderstromen en kunnen er zich draaikolken voordoen. Bovendien levert scheepvaart nog een extra gevaar op. Vanaf een binnenvaartschip ben je als zwemmer nauwelijks zichtbaar en zo’n schip kan niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Daarnaast kunnen grote schepen een enorme zuiging veroorzaken, ook in het water tussen de kribben waardoor zwemmers in de rivier getrokken worden.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice