25 april 2024 Gebruikers online: 57
Agenda
Active creations

Organisatie gondelvaart schrapt ronde over het meer

Geplaatst op: 10 augustus 2018

Tekst en foto: Teunie Rijfkogel

Vanavond breekt dan eindelijk het moment aan waar alle gondelgroepen al maandenlang naartoe werken: de jaarlijkse gondelvaart. Met dertien gondels verspreid over de categorieën allegorisch, bloemen en jeugd weten de Beltigers weer een prachtig schouwspel neer te zetten. Ondanks het slechte weer, waardoor de organisatie genoodzaakt is de ronde over het meer te schrappen. 

Terwijl het publiek even voor achten een plaats langs het water zoekt, liggen de gondels al in volle glorie te wachten. De laatste hand aan de bouwwerken is gelegd en de figuranten wachten gespannen tot het varende theater begint. Om 20.00 is het dan eindelijk zo ver. Het is droog en niets lijkt de voorbijdrijvende gondels te kunnen deren, maar wanneer de verlichting ontstoken wordt, verschijnen donkere wolken aan de lucht.

De wind trekt aan en de regen valt gestaag, maar daar trekken de figuranten op de gondels zich weinig van aan. Gehuld in toepasselijke kostuums blijven ze volledig in hun rol. Ook de bezoekers laten zich niet weerhouden door het mindere weer. Vanonder hun felgekleurde paraplu’s zien ze een prachtig schouwspel van dertien gondels aan hun oog voorbijtrekken. Van Hans en Grietje tot een zinkend schip en van Chinezen tot mijnbouw: de onderwerpen van de gondelgroepen waren zeer uiteenlopend.

Om de veiligheid te kunnen garanderen besluit de organisatie echter om de ronde over het meer te schrappen. De kans dat de trekkende punters de gondels niet kunnen houden en ze stuurloos naar de kant zullen drijven is te groot. Jammer, maar begrijpelijk. De gondels begeven zich vervolgens naar het eindpunt, de bezoekers klappen hun paraplu’s in en keren huiswaarts. En terwijl de laatste muziek over het water wegsterft, vat een bezoeker de avond gevat samen. “Een hele mooie gondelvaart, en wat het weer betreft… volgend jaar beter.” Wat ons betreft is daar niets aan toe te voegen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice