20 april 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

Nieuwe werkwijze afvoer maaisel bevalt goed

Geplaatst op: 16 augustus 2018

Natuurmonumenten heeft de afvoer van zomermaaisel rond Belt-Schutsloot dit jaar anders geregeld. De werkzaamheden zijn via een aanbesteding gegund aan A. de Jonge uit Sint Jansklooster en Natuurbeheer Smit uit Dwarsgracht.  Die staan onder meer via een whatsapp groep in nauw contact met de tientallen betrokken pachters en loonwerkers.

De afvoer van het maaisel uit De Wieden is een jaarlijks terugkerende klus in zowel de winter als de zomer. Natuurmonumenten haalt enorme hoeveelheden maaisel uit het natuurgebied dat vervolgens naar akkerbouwers in de wijde regio gaat. Die gebruiken het onder meer voor bodemverbetering. “De vraag daarnaar wordt steeds groter”, zegt Arco Lassche van Natuurmonumenten.

Op termijn zou dat tot een kostenverlaging voor de organisatie kunnen betekenen. De afvoer is nu nog niet kostendekkend. “Wij hebben twintig jaar geleden bewust gekozen om al het maaisel niet langer te verbranden, maar om het af te voeren. Het is duurzamer beheer en beter voor het milieu. Bovendien zijn er geen klachten meer van omwonenden of toeristen over rook- of ander overlast.

Die werkwijze is uiteraard duurder dan verbranden. We investeren bijvoorbeeld veel in de vaarwegen. Bij de uitvoering werken we graag samen met lokale bedrijven die natuurgebied De Wieden kennen. Op die manier werken we ook zo efficiënt mogelijk.”

Om de efficiëntie mogelijk nog verder te verbeteren, heeft Natuurmonumenten dit jaar 200 hectare zomermaaien rondom Belt-Schutsloot aanbesteed. De twee lokale bedrijven zijn nu sinds 15 juni verantwoordelijk voor de afvoer. De werkzaamheden moeten voor eind september zijn afgerond. “De samenwerking verloopt heel plezierig. De bedrijven staan via een appgroep in contact met de pachters en loonwerkers. Die melden daarin bijvoorbeeld wanneer ze maaisel op de kant hebben dat kan worden afgevoerd.”

De afvoer van maaisel is in De Wieden in vier clusters onderverdeeld. Wellicht gaat Natuurmonumenten na het cluster Belt-Schutsloot ook de drie andere gebieden aanbesteden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice