12 december 2019 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Watertoren ‘hoogtepunt’ Monumentendag

Geplaatst op: 8 september 2018

De watertoren bij Sint Jansklooster was tijdens Open Monumentendag in ieder geval letterlijk een hoogtepunt. Honderden mensen beklommen de meer dan tweehonderd treden van de architectonische trap. “Wat een uitzicht!”, was vervolgens de meest gehoorde kreet op hoogte.

Wie de toren uit 1932 beklimt, weet nooit zeker wat het resultaat van het klimwerk is. Het uitzicht is elke keer weer anders. Dit keer zijn onder meer Kampen, Zwolle en Steenwijk loepzuiver te zien, terwijl de zwaluwen rondom de toren vliegen en zich prachtig tonen aan de bezoekers.

Maar het zijn niet alleen liefhebbers van een grandioos uitzicht, zegt Bernadette Haverkort van Natuurmonumenten. Zij geeft op het bovenste plateau informatie aan wie daaraan behoefte heeft. “Bezoekers zijn opvallend geïnteresseerd in bijvoorbeeld de trap en de functie van de watertoren. De afgelopen jaren kwamen vooral veel mensen uit de directe omgeving die het uitzicht eens wilden zien. Nu komen de bezoekers uit een bredere regio én met andere vragen”, vertelt Haverkort, terwijl er net wat jongeren in shirt van VHK en een corsogroep naar boven komen. Ook Sint Jansklooster heeft kortom nog steeds belangstelling.

Haverkort praat verder onder meer met mensen uit Zwolle, Genemuiden, Steenwijk en vakantiegangers uit het hele land. Die verhalen vooral over watertoren die elders een andere functie hebben gekregen. “Sommige mensen denken ook dat dit bouwwerk nog vol met water zit. Die zijn echt verbaasd als ze binnenkomen”, zegt Haverkort. Ooit zat er uiteraard wel water in toren. Vanaf 1856 werden in Nederland 260 watertorens gebouwd die voor een betrouwbare drinkwatervoorziening moesten zorgen. In Sint Jansklooster zat 400.000 liter in het watervat boven de toren.

De Open Monumentendag heeft Haverkort ook weer andere kennis opgeleverd: nog steeds is niet bij iedereen bekend dat de watertoren elke zaterdag geopend is voor het publiek.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice