16 juli 2019 Gebruikers online: 12
Agenda
Active creations

Veluwe en IJsselstreek in Schoonewelle

Geplaatst op: 13 september 2018

‘Veluwe en IJsselstreek in olieverf’ is de titel  van de nieuwe wisselexpositie bij Museum Schoonewelle. De invulling van deze expositie komt voor rekening van de schilders Hans Bulder en Dick van Heerde. Met dit duo heeft Museum Schoonewelle internationaal vermaarde schilders in huis weten te halen. Zij maken deel uit van de gerenommeerde groep Wildlife-schilders, die Museum Schoonewelle regelmatig met een expositie vereren. ‘Veluwe en IJsselstreek in olieverf’ gaat van start op zaterdag 15 september en is te bezoeken tot en met zaterdag 10 november.

Zoals de herten burlen, zo schildert Bulder: met passie. Hans Bulder werd al jong geraakt en geïntrigeerd door de natuur van de Veluwe. Het natuurlijk talent van Hans is het wild tot rust te brengen in olieverf. Het levert hem wildenthousiaste opdrachtgevers op, waaronder prins Bernard en de Sultan van Oman. Ook het aantal exposities in het buitenland is indrukwekkend te noemen.

Passie

Hans Bulder wordt in 1953 in Scheveningen. Het gezin verhuisde naar Apeldoorn. Daar, in de wildrijke en prachtige natuur van de Veluwe, ontstond tijdens vele omzwervingen de liefde voor de natuur, de dierenwereld en de schilderkunst. Vanaf zijn 23e begon Hans te schilderen. Autodidact en deels opgeleid door zijn vader. Dieren, portretten en stillevens komen tot leven in olieverf op linnen en paneel. Veelal in opdracht. Vaak ontroerend realistisch en zeer gedetailleerd. Soms surrealistisch of magisch-realistisch, met losse penseelstreken, in de stijl van zijn vader. Bulder: ‘Olieverf heeft mijn passie; het exact mengen van de kleuren. En het op de juiste manier aanbrengen. Het zit in mijn hart en vindt zijn weg naar mijn vingers.’

Naast zijn werk als kunstschilder is Hans ook al ruim 22 jaar een gewaardeerd docent schilderen in olieverf en illustrator van verschillende boeken, die tijdens de expositieperiode ook in Museum Schoonewelle verkrijgbaar zijn.

Internationaal

Dick van Heerde (1954) is evenals Bulder autodidact. Op elfjarige leeftijd maakte hij zijn eerste olieverfschilderij.Eind jaren zeventig werkte hij mee aan de restauratie van de orgelluiken van de Nieuwe kerk in Amsterdam. Vanaf midden jaren tachtig vestigt Van Heerde  zich als professioneel kunstschilder.Jaarlijks reist hij naar Kenia en Tanzania om inspiratie op te doen voor zijn werk. Ook reist Dick naar Oman waar hij in opdracht van Sultan Quaboos van Oman meer dan 40 schilderijen maakte van de fauna van Oman.Het Wereld Natuur Fonds heeft zijn werken gebruikt in campagnes ter ondersteuning van de strijd voor het behoud van de natuurlijke habitats en bedreigde soorten.

Ook Dick van Heerde geniet internationale bekendheid.Hij is onder meer lid van het gerenommeerde gezelschap Society ofAnimalArtists (New York)

IJssel en Veluwe

Beide talentrijke en vermaarde schilders laten in Museum Schoonewelle een indrukwekkende selectie van hun oeuvre zien. Recentelijk liet Dick van Heerde zich inspireren door de IJssel.Hij maakte een eenmalige serie van 10 schilderijen, die te zien is op de expositie in Museum Schoonewelle. Hans Bulder verrijkt de expositie met schilderijen waarin de Veluwe en haar dieren de hoofdrol spelen.

Museum Schoonewelle, gevestigd in Sluuspoort, is op maandag geopend van 13.30 tot 17.00 uur en dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

www.sluuspoort.nl
www.schoonewelle.nl

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice