16 juli 2019 Gebruikers online: 17
Agenda
Active creations

Kroese te gast bij Historische Vereniging

Geplaatst op: 14 september 2018

Thea Kroese is komende woensdagavond te gast bij Historische Vereniging Zwartsluis. Ze vertelt over verrassingen in taal, cultuur en geschiedenis, in het bijzonder de Overijsselse streekcultuur.

Kroese vertelt over culturele zaken die met ons dagelijks leven zijn verweven, maar waarvan we de herkomst en oorspronkelijke context vaak niet meer weten. Taal, cultuur en geschiedenis hebben sowieso haar belangstelling, vooral de eigenaardigheden levert vandaaruit interessante gespreksstof op.
Hoe komt het bijvoorbeeld dat oktober de tiende maand is, terwijl oktober acht betekent? Waarom staan er rond oudere huizen en boerderijen vaak boomgaarden waar je dat bij nieuwere woningen nog maar zelden ziet? Waarom vieren wij nieuwjaarsdag op 1 jan. Waarom is 13 het ongeluksgetal? Wat is ouder, onze streektaal of het ABN? Waarom eet men anno nu nog pepermunt in de kerk; hoe is dat ontstaan? Waarom is een nagerecht altijd zoet? Wat is eigenlijk een sprookje, wat een sage, wat een legende en wie weet waarom Europa Europa heet? Enz. enz.

Kroese probeert altijd om de gasten iets te leren, iets van haar kennis over te brengen. Dat doet ze op een vermakelijke, op haar eigen, vertrouwde en gezellige manier.

Tijd en locatie: woensdag 19 september, Sluuspoort, Handelskade 25. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Leden vrij entree. Niet-leden € 5,-, incl. koffie/thee.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice