18 augustus 2019 Gebruikers online: 14
Agenda
Active creations

Historische Vereniging gaat voor een levendige toekomst

Geplaatst op: 3 oktober 2018

Merkwaardig fenomeen: van de 450 leden van Historische Vereniging Zwartsluis woont misschien wel de helft buiten het dorp. Ex-Sluzigers hebben meer interesse in de historie van Zwartsluis dan huidige inwoners, zo lijkt het. Met de verhuizing naar een prominente plek in het centrum hopen Thijs Oosterhof en Martin Schuite ook de interesse onder de bewoners van Zwartsluis weer meer aan te wakkeren.

“Dit is natuurlijk een schitterende plek met hopelijk een lage drempel. Wij hopen dat mensen weer meer materialen komen brengen. En met evenementen openen we vanaf nu de deuren, zodat we onze bijzondere collecties kunnen tonen”, vertelt Thijs Oosterhof in het nieuwe onderkomen aan de Handelskade. In het havengebouwtje is nu ook plek voor de historie van Zwartsluis. Regeren was wat dat betreft vooruitzien. “We zaten in het Kulturhus, maar daar zouden we op termijn uit moeten. Daarom hebben we deze mogelijkheid aangegrepen”, vertelt Schuite.

Beide heren zitten aan een bureau en hebben een computer tussen hun in staan. Daarin zit een gigantisch archief aan foto’s, nieuwsberichten en advertenties opgeslagen. “Alleen het archief van Stoffel Voerman beslaat al meer dan tienduizend foto’s. Die hebben we allemaal ingescand. Ik schat dat we in totaal zeker vijftigduizend items hebben”, vertelt Oosterhof, terwijl hij oude advertenties van schildersbedrijf Elbers en slagerij Blei toont. “Die laatste sprong met zijn advertenties in op de actualiteit. Elke week had hij weer een bijzondere spreuk”, vertelt Schuite.

Met 450 leden is de vereniging levendig. Onlangs trok een avond met Thea Kroese nog vijftig belangstellenden. “Drie keer per jaar houden we een ledenavond en net zo vaak komt de Kroniek uit. Die bestaat ondertussen 27 jaar. Elke editie bevat historische verhalen over Zwartsluis en directe omgeving”, vertelt Oosterhof. De bronnen in het archief lijken dan ook onuitputtelijk. Buiten de digitale bestanden zijn er rijen met verzamelwerken, foto-albums en boeken. Van veel Sluziger verenigingen is er materiaal.

En toch denken Schuite en Oosterhof dat er nog meer moet zijn, op zolders wellicht. “Bij wisselingen in verenigingen wordt nog wel eens wat weggegooid, vrees ik. Maar wat mensen als ‘rommel’ beschouwen, kan best waardevol zijn. Breng het naar ons. Wij hebben de ruimte”, zegt Oosterhof, die in het archief ook een aantal vaandels aanwijst. Van Schaatsclub Concordia hangt er een uit het einde van de 19e eeuw.

Wie materialen wil brengen of wil rond snuffelen in het verleden van Zwartsluis is welkom aan de Handelskade. Een afspraak maken kan ook.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice