12 december 2019 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 10 oktober 2018

Op 9 oktober 1967, 51 jaar geleden, is op de Nederlandse televisie het eerste bloot te zien in de tweede aflevering van het VPRO-programma Hoepla. Phil Bloom leest een bericht uit de krant voor waarin staat dat de scène waarin ze bloot zal verschijnen is verboden. Daarna vouwt ze de krant op en kijkt ze de kijker aan: bloot… In beeld wordt het VPRO-adres geprojecteerd. Simon Carmiggelt schrijft de volgende dag in zijn column in dagblad het Parool dat hij dat een groots moment vond: “Het getuigt van een hoog soort ironie om op een moment waarvan je weet: nou worden er weer een heleboel kwaad en willen opzeggen, even behulpzaam te zijn met het verstrekken van het adres waar de boze brief heen moet.” 

Niettemin en groot bewonderaars van het VPRO-programma Hoepla en met name voor Phil Bloom openden Harm de Jong tegen Jan Wiers. In een saaie partij waarin voor beide spelers geen winstkansen zaten werd er geruisloos naar remise gespeeld.
Klaas-Jan v.d. Vinne speelde tegen Willem-Pieter v.d. Berg. In een spannende partij was het Willem-Pieter die, gaande de partij, een stuk voor kwam te staan. Omdat Willem-Pieter’s ‘geliefkoosde dame’ in het dagblad het Parool zat te lezen deed zij niet echt mee. Klaas-Jnn wist hier wel raad mee en schoof zijn pionnnen naar voren en verloor Willem-Pieter, door deze aanval, een toren en even later zijn dame en gaf op.
Anne Bouma trof Ben ten Klooster. In een gelijkopgaande partij was het Ben die een toren tegen een paardje moest ruilen en kwam Anne hierdoor in het voordeel. Toch vocht Ben terug, denkend aan Phil Bloom, tevergeefs, want de sterke torens van Anne leverde hem de overwinning op.
Henk Terpstra nam het tegen Leo Weijs op. Leo opende sterk en wist al snel in de partij twee pionnen van Henk te ontfutselen. Henk revancheerde zich en kwam terug in de partij, maar in het eindspel gaf hij zijn ‘aantrekkelijke dame’ aan Leo die haar met open armen ontving. Helaas viel de vlag van Leo en ging ‘Daihatsu Henk’ er toch nog met de overwinning vandoor.
Jaap Russchen ontmoette Teun Troost. Beiden openden voorzichtig. Tot op de negende zet had Jaap exact dezelfde, voor hem prettige, stelling op het bord als vorige week tegen Jan Wiers. In het middenspel miste Jaap vervolgens een eenvoudige winstkans. Teun verdedigde stug, maar verloor uiteindelijk een paard en de partij.
Wim Jurgens speelde tegen Ebo Bos. In een boeiende partij waar beide schakers niet voor elkaar onder deden was het Wim, die door dubbele dekking van stukken Ebo toch twee pionnen afhandig wist te maken. Ebo opende de aanval maar kon niet echt in Wim’s verdediging een ‘schaakvuist’ maken. In het eindspel kon Wim promoveren en met twee ‘onbewimpelde dames’ aan zijn zijde gaf Ebo op.

“Een redmiddel tegen de perfectie: liefde”

Friedrich Nietzsche
Duits dichter en filosoof
Leefde van: 1844-1900

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice