25 april 2024 Gebruikers online: 45
Agenda
Active creations

Ontmoeten blijft voorop staan in De Sluuspoort

Geplaatst op: 18 oktober 2018

Evelien Kuilder is per 1 oktober de moeilijke uitdaging aangegaan om Eefje Bols op te volgen. Ondanks dat ze een bekend gezicht is in De Sluuspoort is ze druk bezig met het leren kennen van zoveel mogelijk mensen en het reilen en zeilen binnen de organisatie. Een uitdaging op langere termijn heeft ze ook: “Het zou prachtig zijn als we ook meer jongeren en dan tieners in het bijzonder zouden ontvangen”, zegt Kuilder.

Met een opleiding voor tekendocente heeft ze altijd al een band gehad met jongeren. En bovendien heeft ze zelf vier kinderen, waarvan er drie tiener zijn. “Die geven me natuurlijk regelmatig advies”, glimlacht Kuilder aan de lange tafel van De Sluuspoort. “Maar tieners zijn best veel bezig met kunst. Het lijkt me leuk om daarvoor eens een expositie te organiseren. Wie ideeën heeft, kan zich altijd bij mij melden.”

Maar het is niet de belangrijkste doelstelling op korte termijn, zegt ze. “Eerst maar eens zorgen dat alles zo doorgaat als nu het geval is. Binnen De Sluuspoort gebeurt heel veel. De komende periode staan onder meer lezingen en de Sunday Sessions van Barbara Lok op het programma. Mooie gelegenheden om mensen te ontmoeten, want dat vind ik misschien wel het belangrijkste aspect aan De Sluuspoort: mensen ontmoeten hier elkaar. Blijf niet thuis zitten, maar kom hier genieten van leuke dingen”, luidt de oproep.

Ontmoeten is ook waar ze zelf momenteel druk mee is. Ze wil de meer dan honderd vrijwilligers van De Sluuspoort goed leren kennen. “Daarom werk ik van 10.00 tot 14.00 uur, zodat ik zoveel mogelijk mensen ontmoet. Als je mensen kent, werk je beter samen. En dat is binnen De Sluuspoort heel belangrijk”, zegt Kuilder, die de afgelopen jaren al kennismaakte met het gebouw en wat zich daar afspeelt. Ze was onder meer betrokken bij de totstandkoming van de expositie Eeuwenoude Sporen en gaf zelf ook workshops portrettekenen.  Daarmee gaf ze ook een vervolg aan haar eigen opleiding. Ze staat niet als tekendocente voor de klas, maar geeft wel les aan een aantal Zwolse kinderen.

Naast het activiteitenaanbod zorgt ook de bibliotheek voor aanloop en daarmee ontmoeting. Vanaf november komt er een extra functie bij voor De Sluuspoort. “Wij worden dan een zogenoemde AIO, wat staat voor advies, informatie en ontmoeting. Hasselt heeft daar al enige tijd ervaring mee, Zwartsluis volgt nu ook. Mensen kunnen bij ons terecht voor allerlei vragen op een heel breed terrein. Dat past uitstekend bij de ontmoetingsfunctie die we sowieso al hebben.”

Met de aanstelling voor 20 uur bij De Sluuspoort wordt Kuilder een nog bekender gezicht binnen Zwartsluis. “Mijn zoon is 16 jaar, dus ik woon hier 17 jaar”, rekent ze snel terug. “Zelf ben ik geboren in Almelo. Mensen zeiden ons dat het hier leuk wonen was en dus zijn we verhuisd naar Zwartsluis. Dat bevalt nog steeds prima.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice