23 april 2024 Gebruikers online: 31
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 18 oktober 2018

Als op 16 oktober 1977, 41 jaar geleden, de Amsterdamse metro in gebruik wordt genomen met als eerste officiƫle passagiers prinses Beatrix en prins Claus gaat dat gepaard met grote veiligheidsmaatregelen. De aanleg van de tweede Nederlandse metro werd namelijk meerdere malen onderbroken door felle protestacties.

Zo kwam de noord-zuid lijn dwars door de Nieuwmarktbuurt te lopen en vond er b.v. op 12 december 1975 een veldslag plaats tussen de ME en bewoners van de Nieuwmarktbuurt. In oktober 1977 ging de metro rijden. Toch behaalden de actiegroepen uit de Nieuwmarktbuurt enkele successen. Hoewel veel mensen hun huis uit moesten, konden toch enkele panden behouden worden. In het in 1980 geopende metrostation Nieuwmarkt is een kunstwerk gemaakt ter herinnering aan deze roerige tijd.
Ondanks dit gegeven opende Jan Wiers tegen Henk Terpstra. Jan kwam goed uit de opening en kwam snel 2 pionnen voor te staan. Denkend aan de actiegroepen van de Nieuwmarktbuurt en de felle protestacties probeerde Henk, verbeten, de beide ‘ravissante dames’ en andere stukken te ruilen, wat Jan moeizaam prbeerde te voorkomen. Door goed spel kwam Henk sterker te staan en joeg Jan in de verdrukking. In het eindspel wist Jan aan de omsingeling te ontkomen en wist, mede door tijdgebrek van Henk, deze zware partij op zijn naam te schrijven.
Ebo Bos speelde tegen Klaas-Jan v.d. Vinne. Ebo opende sterk en Klaas-Jan stond snel 1 pion achter en had dubbelpionnen. Ebo wist dit niet uit te buiten en deed een onlogische zet met als gevolg een toren achter. In het eindspel werden de lopers geruild en met 1 toren voor zag Klaas-Jan zijn overwinning naderen. Even later gaf Ebo op.
Teun Troost nam het tegen Harm de Jong op. Harm begon direct met afruilen van stukken; paardjes galoppeerden van het bord, lopers vlogen er vanaf en de ‘delicieuse dames’ groetten elkaar, met als een gevolg een paard achterstand. Toen Teun zijn beide torens op de 7e lijn positioneerde kwam ‘remise Harm’ in de problemen en een aantal zetten later feliciteerde hij Teun met zijn overwinning.
Willem-Pieter v.d. Berg trof Leo Weijs. In een mooie partij was het Leo die vroeg in de partij al enkele stukken aan Willem-Pieter cadeau deed. Misschien kwam dat wel omdat Leo, aan de veldslag op 12 december 1975 dacht, tussen bewoners van de Nieuwmarktbuurt en de ME en zich daarom niet goed kon concentreren? Uiteindelijk ging Willem-Pieter er met de winst vandoor.
Anne Bouma nam het tegen Joas Tiggelaar op. In een spannende partij bleven er uiteindelijk 4 pionnen, een ieder 2 pionnen, en 2 koningen op het bord over. Na een verbeten eindspel, waarbij beide spelers tot het uiterste gingen, was het Joas die er toch nog met de winst vandoor ging.
Wim Jurgens ontmoette Jaap Russchen. Na de opening stond er een ingewikkelde stelling op het bord. Oppassen geblazen voor beide spelers. Vervolgens vond een grote afruil plaats. Toen de kruitdampen waren opgetrokken stond de witte toren van Wim gepend. Jaap won de toren en de partij.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice