17 november 2019 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

‘Hagelnieuwe’ Toogerd kan De Wieden weer in

Geplaatst op: 9 november 2018

Beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten doopte vrijdagmiddag de Toogerd. Dat kraanschip is de afgelopen maanden volledig verbouwd en voldoet nu aan alle wettelijke eisen. “Eigenlijk is het een hagelnieuw schip”, zegt Claessens voordat ze de bekende fles champagne tegen het schip aangooit.

De Toogerd heeft al een lange geschiedenis in De Wieden. Eerst als excursieboot en later als kraanschip. Schipper Roelof Smit haalt er bijna dagelijks groenrestanten mee uit het natuurgebied. Of hij helpt mee met het schonen van sloten. De afgelopen maanden had Smit echter heel andere sores aan zijn hoofd: bij Scheepswerf Geertman in Zwartsluis was hij nauw betrokken bij de ombouw van zijn werkplek.

Natuurmonumenten stond voor de keuze: een nieuw kraanschip aanschaffen of de aloude Toogerd weer geschikt maken. “Grotere werkschepen moeten vanaf komend jaar voldoen aan de Europese eisen voor binnenvaart. Probleem daarbij was de stabiliteit van het schip, waarvoor we een oplossing moesten bedenken”, legt Smit uit.

Door het verhogen én verbreden van de Toogerd werd de stabiliteit sterk verbeterd. Ook heeft het schip een nieuwe cabine gekregen en bovendien is het nu voorzien van de kleuren van Natuurmonumenten. De uitstraling mag dan volkomen nieuw zijn, de naam is hetzelfde gebleven. “Een toogerd is Nedersaksisch voor iemand die allerlei materialen bij elkaar scharrelt”, legt Arco Lassche van Natuurmonumenten uit.

En dat is min of meer wat het schip de komende maanden weer gaat doen. Vanaf maandag varen de Toogerd en schipper Smit weer door De Wieden.

Gepubliceerd door Erik Driessen

2 reacties op “‘Hagelnieuwe’ Toogerd kan De Wieden weer in”

  1. jan schreef:

    2x dopen brengt ongeluk!

  2. janschraa schreef:

    mooi om te lezen

Aquaservice