19 juni 2019 Gebruikers online: 46
Agenda
Active creations

Sluziger jongeren bezoeken Pools kindertehuis

Geplaatst op: 14 november 2018

Tot vijf jaar geleden werd er vanuit de gereformeerde Kerk aan de Singel jaarlijks een bezoek gebracht aan de kindertehuizen in Pieszyce en Pilawa Gorna. Er werd veel opgeknapt en vernieuwd. Nadat het eenmaal klaar was werd de blik verschoven naar de Oekraïne. De kindertehuizen zijn er nog steeds en zien er goed onderhouden uit, zo werd bij een hernieuwd kennismakingsbezoek vastgesteld.

Maar de verhalen van  de kinderen zijn nog net zo schrijnend als jaren geleden. Alcoholmisbruik bij ouders en de daarmee gepaard gaande verwaarlozing zijn nog steeds reden voor opname. En dat betekent dat deze kinderen geen veilig thuis kennen.

Dat was voor de jongerengroep uit de kerk met de naam #durfteorganiseren# alle reden om een speciaal bezoek te gaan brengen aan de kinderen van die tehuizen. De leiding van de tehuizen stelt het zeer op prijs als er jongeren uit Nederland op bezoek komen om samen spelletjes te doen gewoon plezier te hebben en ook om bijvoorbeeld samen een keer een stad te bezoeken. Op die manier kunnen kinderen het gevoel krijgen dat ze gezien worden.  Dat was voor de #durfteorganiseren# groep om hun reis in de herfstvakantie in het teken te stellen van: Kostbaar, waardevol en geliefd.

Die boodschap is overgekomen want de spelletjesavonden waren bijzonder geslaagd. Het doorbrak vaste patronen aldus de leiding, die ook zichtbaar blij was dat jongeren uit Zwartsluis bij hen kwamen. Hoe simpel kan het zijn: spelletjes op tafel, cola en chips onder handbereik en Poolse en Nederlandse jongeren verspreid in een zaal.

De kinderen van het tehuis worden goed verzorgd, ze krijgen begeleiding, ze krijgen goed eten en ook kleding. De kleding is altijd tweedehands. Het idee dat ze een keer gewoon naar een winkel kunnen gaan om iets nieuws te kopen, dat is er niet bij. Dat was de reden om in Zwartsluis een Aktie te starten om ervoor te zorgen dat er voor alle 62 jongeren een mogelijkheid zou komen om voor € 50,- iets nieuws te kopen. Bij bedrijven werd om sponsoring gevraagd en  in de Sluziger samenleving werd WC papier verkocht.

Dat maakte dat deze Aktie door kon gaan. Alle kinderen uit de tehuizen konden onder begeleiding nieuwe kleding kopen. Met een touringcar werd een bezoek gebracht naar een heel groot winkelcentrum waar voor alle prijsklassen kleding was. Het werd een bijzondere dag voor Poolse en Sluziger jongeren die in stijl werd afgesloten in een bekende hamburgerketen.
Nadat er op ontroerende wijze afscheid werd genomen van de kinderen gingen de jongeren weer terug naar Zwartsluis, vele unieke ervaringen rijker.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice