23 april 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Active creations

Brugklassers goed verlicht op weg

Geplaatst op: 22 november 2018

De ANWB Fietsverlichtingsactie zet zich in voor goed verlichte fietsers. Dat is hard nodig. Want uit onderzoek blijkt dat 67% van de Nederlanders afgelopen winter een onveilige verkeerssituatie hebben meegemaakt door fietsers zonder licht. Daarnaast blijkt dat 20% van de fietsongelukken in de schermer/het donker plaatsvinden. Ook de brugklassers van het Agnieten College kregen de kans om hun fiets te laten checken op verlichting, reflectie, remmen banden, zadel, bel en andere belangrijke onderdelen.

Om er achter te komen of de fiets veilig is om in de donkere en koude wintermaanden de route naar school te fietsen, reden de brugklassers een parcours waar de verschillende onderdelen nauwkeurig gecontroleerd werden.

De juniormentoren (derdejaars leerlingen) stonden klaar op hun post langs de route en beoordeelden iedere fiets kritisch op de veiligheid van het onderdeel waar zij verantwoordelijk voor waren.

De laatste belangrijke check werd gedaan door ANWB-consul van Overijssel Wim Reuvekamp.

Wanneer er wel een kleine reparatie moest plaatsvinden, zoals een lampje vervangen, het vastzetten van een zadel of de banden oppompen, wisten een aantal technisch onderlegde leerlingen zich hier wel raad mee. Zij maakten de fietsen weer veilig in orde. De benodigde onderdelen werden in een ‘toolkit’ beschikbaar gesteld door de ANWB.

De fietsen die veilig bevonden werden, kregen een sticker opgeplakt. De leerlingen kregen een rapport mee naar huis om de checkpunten met ouders/ verzorgers te bespreken.

De leerlingen van het Agnieten College in Zwartsluis kunnen de komende donkere winterdagen met een gerust gevoel, veilig en verlicht de weg op.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice