17 februari 2020 Gebruikers online: 31
Agenda
Active creations

Lezing over troost vinden

Geplaatst op: 3 december 2018

Foekje van der Heide verloor vorig jaar haar zoontje Sybe. Het tien maanden oude jongentje overleed aan een zeldzame kankersoort. De inwoonster van Ommen publiceerde onlangs het boek ‘Lief Zonnekind’ waarin ze haar gevoelens en ervaringen beschrijft. Op 13 december geeft ze een lezing in Zwartsluis. “Schrijven en praten heeft mij geholpen bij het omgaan met het verdriet”, zegt de schrijfster.

Van der Heide begon tijdens de eerste ziekenhuisopname van Sybe met schrijven. De gedichten en overdenkingen publiceerde ze op Facebook. Onlangs bundelde ze de woorden tot ‘Lief Zonnekind’ dat ze begin november presenteerde in Ommen. “Ik wil heel graag mijn verhaal vertellen, omdat ik het gevoel heb dat mensen die een dierbare hebben verloren daar iets aan hebben. Uit eigen ervaring weet ik hoe mensen kunnen worstelen met verlies en rouw.”

Ze maakte dat van dichtbij mee. Als 7-jarig meisje verloor ze een broertje. “Mijn ouders hebben daar nooit goed over kunnen praten en dat leidde tot veel extra verdriet en frustraties. Juist het schrijven en vertellen over wat ik meemaakte en voelde, heeft mij heel erg geholpen. Ik kon verbinding met mezelf maken en daardoor ook met anderen.”

Ze heeft het verdriet niet weggeduwd, maar omarmt als iets wat er is. Daardoor heeft ze zichzelf opnieuw uitgevonden. “Ik was een ambitieuze vrouw met twee kinderen, die voortdurend bezig was alle ballen in de lucht te houden. Het verlies van Sybe heeft ondanks alle pijn verdieping in mijn leven gebracht. Ik heb prachtige gesprekken kunnen voeren. We zien kwetsbaarheid vaak als zwakte, terwijl er juist de grootste kracht uit voorkomt.”

Die inzichten wil ze graag delen in haar lezingen. De eerste is op 13 december in de praktijk van Daniëlle Boers in Zwartsluis. Zij is geraakt door het boek van Van der Heide. “Foekje beschrijft op een hele pure en authentieke manier over het verlies van haar zoontje. De woorden zijn heel herkenbaar voor iedereen die met rouw te maken heeft. En juist december is wat dat betreft een moeilijke maand voor veel mensen, omdat ze daarin voortdurend met het gemis geconfronteerd worden.”

‘Veerbaarheid’, vindt Boers het thema van het boek. En dat past bij haar eigen levenshouding en visie. “We leven in een wereld waarin blijkbaar alles leuk moet zijn, maar dat is in het leven niet het geval. Het gaat om omgaan met vreugde en verdriet. Verlies kan je ondanks alle pijn ook sterker maken. Troost vinden, zeker in december, is daarvan een belangrijk aspect.”

Kijk voor meer informatie op www.foekjevanderheide.nl

Aanmelden voor de lezing kan via info@danielleboers.nl .

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice