16 juli 2019 Gebruikers online: 12
Agenda
Active creations

Documentaire Oerijssel in De Sluuspoort

Geplaatst op: 10 december 2018

‘Oerijssel’ is de titel van een film die dinsdag 18 december wordt vertoond in Sluuspoort. Om precies te zijn is het een documentaire over volksgeloof in de streekcultuur van Overijssel, gemaakt onder regie van de bekende documentairemaker Geert-Jan Lassche uit Rouveen. De avond begint om 19.30 uur. De entree bedraagt vijf euro, inclusief consumptie. 

De documentaire bestaat uit twee delen: Zonnewende en Winterwende. Deel 1 gaat over heimelijk verlangen naar de mystiek van het verre verleden. Het verhaal neemt de kijker mee door het landschap van Overijssel, vanaf de donkere dagen, via de vruchtbaarheidsfeesten in het voorjaar, naar het zonnewende-ritueel op de langste dag van het jaar. Deel 2 start aan het eind van de zomer. De herfst komt eraan en het wordt steeds donkerder. Zoals de voorjaarsrituelen vooral de vruchtbaarheid stimuleerden, lijkt het najaar mensen bang te maken voor het onbekende. Het blijkt de voedingsbodem voor angstige volksverhalen. Zoals de stokoude sage Derk met de Beer, ook wel bekend als Derk met de Honden. Wat is de bron van dit oude volksverhaal?

In Oerijssel verlaat hoofdpersoon Margje Fikse (presentatrice Radio 1) de stad en keert terug naar de streek van haar jeugd, het platteland langs de IJssel. Ze gaat op ontdekkingstocht naar haar ‘roots’, naar het diepere (bij)geloof van de bevolking van haar geboortegrond.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice