29 maart 2024 Gebruikers online: 26
Agenda
Active creations

Extreme waterstanden onderwerp van gesprek schippers

Geplaatst op: 29 december 2018

Tekst en foto Roel Huls

Tijdens de jaarvergadering van de Koninklijke BLN-Schuttevaer afdeling IJsseldelta-Zwartewater op vrijdag 28 december in Zwartsluis werden de extreme waterstanden in de afgelopen maanden veel besproken. De vergadering in Hotel Restaurant Zwartewater stond onder leiding van tweede voorzitter Arend Horrrel.

Hij verving de door de griep gevelde voorzitter Wolbert Meijer. In het openingwoord memoreerde Arend Horrel, zelf varend schipper, dat vooral de lage waterstanden dit jaar veel invloed hebben gehad op het vervoer over water. De binnenvaartsector toonde zich flexibel en daadkrachtig. Dit heeft ertoe geleid, dat Nederland echt grote roblemen bespaard zijn gebleven. Volgens Horrel waren het intens drukke tijden voor BLN-Schuttevaer, Rijkswaterstaat, het ministerie en de media.

De regiovertegenwoordigers Fiona Oomen en Andries de Weerd gaven een uiteenzetting over de nautisch technische ontwikkelingen in de regio’s, zoals de tweede kolk bij Eefde en de plannen bij Roggebotsluis. Beide sprekers wezen op het belang van de waterveiligheid, waarbij het soms lastig is om te gaan met de weersomstandigheden.

Twee jubilarissen werden gehuldigd. Peter Westerhuis uit Zwartsluis is vijftig jaar lid en Gijs de Koning Gans uit Zwolle spande de kroon met zijn zestig jarig lidmaatschap van Schuttevaer. Als dank voor hun inzet en betrokkenheid kregen beide een bijbehorende speld met een kroontje uitgereikt, omdat de vereniging sinds 1938 het predicaat Koninklijk mag dragen.

Penningmeester Roelof Huls sprak de jubilarissen toe en wees op de prachtige historie van de vereniging die zijn wortels sinds 1849 in Zwolle en Zwartsluis heeft. Ervan uitgaande, dat er sinds 1849 jaarlijks werd vergaderd dan was dit de 169e jaarvergadering in Zwartsluis. Beide jubilarissen hebben vele jaren een bestuursfunctie gehad en Gijs de Koning Gans een lange periode als voorzitter van de afdeling Zwolle. Inmiddels zijn de regio afdelingen Zwolle, Kampen, Zwartsluis, Hasselt en Meppel gefuseerd tot wat nu de afdeling IJsseldelta-Zwartewater is.

Wiebbe Anne Bonsink gaf een presentatie van de vele activiteiten van het Sluziger bedrijf Hebo Maritiem B.V. Het bedrijf heeft inmiddels negen vestigingen, waarvan twee in Duitsland. HEBO biedt oplossingen als het gaat om calamiteitenbestrijding, speciale transporten en heavy lifting. Verder verzorgde Henk Kouwenhoven een presentatie over het project Windplan Blauw in het Ketelemeer-IJsselmeer. Het gaat hier om een project voor meer energie met minder windmolens. Een plan, dat inmiddels is goedgekeurd maar bij sommige schippers nog vraagtekens oproept. Het project omvat de omzetting en bouw van 74 kleine naar 62 grote turbines in nette rijen. Kouwenhoven kon de schippers gerust stellen, dat in de vaargeul de veiligheid volop is getoetst en uit onderzoek is gebleken, dat de kans op incidenten uitermate minimaal is.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice