28 maart 2024 Gebruikers online: 37
Agenda
Active creations

Ganzen tellen in De Wieden

Geplaatst op: 24 januari 2019

Vrijwilligers van SOVON en Natuurmonumenten telden afgelopen zaterdag op vijftien ‘slaapplekken’ in De Wieden in totaal 28.000 ganzen. Dat zijn ganzen in alle soorten en maten die hier de winter doorbrengen.

“De aantallen wisselen van jaar tot jaar en dat geldt ook voor de locaties. Toen we in november telden lag er bijvoorbeeld nog geen ijs op de meren. Nu dat wel het geval is, zoeken de ganzen weer nieuwe slaapplekken uit”, legt coördinator Harry Talen uit Meppel uit.

Met een kleine twintig vrijwilligers vatte hij zaterdagochtend een uur voor zonsopkomst post op de vijftien locaties binnen het Natura2000 gebied van De Wieden. Al voordat de zon zich daadwerkelijk toont, vliegen de ganzen naar plekken waar ze de dag doorbrengen. Op de meren en plassen keren ze bij zonsondergang weer terug. “Ze slapen op plekken waar ze geen last hebben van roofdieren en waar ze bij elkaar kunnen zijn. Dat is dus op het water.”

Talen heeft geen speciale interesse in ganzen, maar is een allround vogelliefhebber. “En dan ben ik geen twitcher ie na een waarneming meteen in de auto stapt. Vooral het gedrag vind ik interessant. Ooit zag ik in een paar uur een wak dichtvriezen en bekeek ik hoe vogels reageren op zo’n verandering in de natuur. Dat vind ik fascinerend. Net zoals dat kleine vogeltjes duizenden kilometers vanaf hier naar Afrika vliegen om te overwinteren”, aldus de Meppeler.

Toch kunnen grote groepen ganzen ook indrukwekkend zijn, maakt hij duidelijk met een anekdote. “Ooit was ik in het veld met een beginnend vogelaar. ‘Ik hoor een aankomende trein’…”, zei hij op een gegeven moment. Maar dat geluid werd gemaakt door pakweg vijfduizend ganzen. Dat is spectaculair hoor!”

In De Wieden komen vooral grauwe ganzen, kolganzen, brandganzen en  toendrarietganzen voor. Ook andere soorten kwamen zaterdag terecht op de tellijsten. “En de bijvangst is ook altijd aardig: we zagen bijvoorbeeld ook blauwe kiekendieven, ijsvogels en, best bijzonder, een overwinterende tjiftjaf”, vertelt Talen. Ook telden de vrijwilligers 181 knobbelzwanen, 6 Kleine zwanen en 35 wilde zwanen.

De telresultaten komen terecht in de systemen van Natuurmonumenten en SOVON. Hierin wordt bijgehouden welke soorten en aantallen vogels er in een bepaald gebied voorkomen. Iedereen kan dit  raadplegen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice