20 januari 2020 Gebruikers online: 33
Agenda
Active creations

Feestelijke her ingebruikname gerestaureerd orgel GKV Zwartsluis

Geplaatst op: 10 februari 2019

De restauratie van het kerkorgel in de GKV Zwartsluis werd zaterdagmiddag- en avond feestelijk gevierd. Er was een uitgebreid muzikaal programma samengesteld. En zo’n feestje past helemaal bij de her ingebruikname, volgens Gerfrie van Wieren in haar welkomstwoord. “Het orgel zorgt ervoor dat wij nog jaren van het mooie geluid mogen genieten en daarbij Gods liederen mogen zingen”. Zij bedankte iedereen die een bijdrage had geleverd aan de restauratie en voor de financiële steun.

Zaterdagmiddag was de kerk open van 14.00 tot 17.00 uur voor het publiek en organisten. Verschillende organisten maakten dankbaar gebruik van de mogelijk om het orgel te bespelen. Iedereen kon op deze manier het geluid van het gerestaureerde orgel beluisteren. ’s Avond was er vanaf half acht een ‘Ingebruikname muziekprogramma’ met het orgel centraal. Om dit extra te benadrukken was er sfeerverlichting op het orgel gezet.

Orgelmaker Rinze Witteveen uit Doornspijk gaf met een diapresentatie een toelichting op de restauratie die ongeveer vier maanden heeft geduurd.Liefst acht verschillenden organisten bespeelden tijdens het avondprogramma het orgel afgewisseld met samenzang en soms met extra muzikale begeleiding van fluit en trompet.Koen Krebs sprak met enkele anekdotes over de historie van de kerkorgels en kerkorganisten van de GKV Zwartsluis.

40 jarig jubileum
Een verrassingselement was er voor organist Jan Jaap Wietsma te Zwolle. Hij is 40 jaar organist en werd hiervoor in het zonnetje gezet. Al op jonge leeftijd was hij kerkorganist in de verschillende plaatsen waar hij heeft gewoond. Hij mocht na de ontvangst van een bloemenhulde plaats nemen achter het orgel om zijn kwaliteiten met vier muziekstukken te tonen.

De avond werd afgesloten met samenzang van Psalm 150. Na afloop was er een informeel samenzijn.
Het gerestaureerde orgel werd in 1885 gebouwd door de Engelse firma Griffin & Straud. In 1994 werd het instrument gewijzigd en in de GKV Zwartsluis geplaatst door de Kamper Orgelmakerij Vis.

]

Gepubliceerd door Pieter Polman

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice