24 april 2024 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

Scheve woning wordt eindelijk recht

Geplaatst op: 18 februari 2019

In 1860 werd het huis gebouwd, en al vrij snel daarna verzakte het. Foto’s uit 1900 laten al een scheef huis zien aan het Groot Lageland. Bewoner Marcel Wieling trok er een jaar geleden in met zijn gezin.

“Ik wilde het vanaf het begin al rechtzetten”, zegt hij. Deze week is het zover, en wordt het huis rechtgezet. Dat had nog wel wat voeten in de aarde. “Het is een Rijksmonument, dus moet je toestemming hebben van de Monumentencommissie. Dan moet je met een goed plan komen en zorgen dat het zo min mogelijk beschadigt.”

Met plaatselijk architect Niek Schraa, constructeur Wim Prinsse uit Zwolle en aannemer en buurman Harm Bonsink ontwikkelde hij een plan. “Daar moesten we wel een paar keer onderzoek voor doen.” De verzakking, in totaal 35 centimeter, is nog niet bedreigend. “In principe kan het geen kwaad, maar in theorie kan het in de toekomst zover overhellen dat het gevaarlijk wordt. Dat maken wij niet meer mee.”

Afgelopen november zijn de voorbereidingen voor het rechtzetten van het huis gestart. Alle muren zijn verstevigd en er werd een betonnen constructievloer gegoten. “Je wilt het zoveel mogelijk in de huidige vorm rechtzetten.”

Wieling is ervan overtuigd dat dat gaat lukken. Zijn buurman, Harm Bonsink, gaat het huis aanpakken. “Hij heeft ervaring met zware constructies. De kans dat het misgaat is 0.”

Een hydraulisch hefsysteem van Hebo komt te pas aan de klus, die in drie à vier uur geklaard zou kunnen zijn. “Het is best wel een hele onderneming”, lacht Wieling. “Als je binnen in je eigen huis diep in de blubber staat, daar word je soms wel triest van.”

Er zijn 19 nieuwe funderingspalen geplaatst onder het huis. Onderin de muren zijn inkassingen gemaakt, en er is een stalen liftframe gemaakt. Als de woning is gelift, kan de ‘wederopbouw’ beginnen. Wieling is optimistisch: “Ik hoop dat we er voor de zomervakantie weer wonen.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice